NY REFORM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil endre ruspolitikken i Norge, og vil hjelpe fremfor å¨straffe. NTB scanpix
NY REFORM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil endre ruspolitikken i Norge, og vil hjelpe fremfor å¨straffe. NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Slik vil de endre systemet: – Rusavhengige skal møtes med hjelp og ikke straff

Regjeringen varsler en rekke endringer nå som den nye rusreformen skal på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før jul ble det et historisk flertall i stortinget om å overføre ruspolitikken fra justissektoren til helsetjenesten.

– I stedet for å bli møtt med straff, skal man bli møtt med hjelp. Hver enkelt skal få den hjelpen de trenger, sier helseminister Bent Høie (H) til TV 2.

I den kommende regjeringsperioden er rusreformen noe av det viktigste Bent Høie skal jobbe med.

– Dagens tilnærming til bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk har delvis stått i veien for å kunne møte den enkelte brukeren i øyehøyde, med gode tilbud og oppfølging, sier helseministeren.

Endringer

Regjeringen ønsker å få til klare endringer i ruspolitikken, men påpeker at det vil ta tid.

Dette er noe av det Høie vil gjøre for å endre ruspolitikken:

  • Styrke helsefaglig tiltak og metoder som reaksjon på mindre alvorlige narkotikarelaterte lovbrudd, herunder bruk av ungdomskontrakt og Narkotikaprogram med domstolskontroll, i påvente av en rusreform.
  • Forsterke samarbeidet med frivillige aktører og sosiale entrepenører.
  • Følge opp opptrappingsplanen for tilbudet til rusavhengige.
  • Styrke tilbudet om avrusing og livsmestring for innsatte i fengsel med narkotikaproblemer.
  • Sikre at de som er motivert for det, får tilbud om medikamentfri behandling ved rusavhengighet.

Brukerrom

Venstre har i mange år jobbet for en endring i ruspolitikken. Helsepolitisk talsmann Carl-Erik Grimstad sier til TV 2 at noe av det viktigste som må på plass i tiden fremover er at rusavhengige skal få lov til å røyke heroin i brukerrommene.

ENDRING: Helsepolitisk talsmann i Venstre, Carl-Erik Grimstad har jobbet i årevis for en endring av ruspolitikken i Norge. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
ENDRING: Helsepolitisk talsmann i Venstre, Carl-Erik Grimstad har jobbet i årevis for en endring av ruspolitikken i Norge. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Oslo er i gang med å ferdigstille brukerrom, og det samme er Bergen. Heroin satt med sprøyter er langt farligere enn heroin som røykes. Målet er å bringe ned antall overdosedødsfall, og da må det bli lov å røyke i brukerrommene, sier Grimstad til TV 2.

I 2016 var det 282 mennesker som døde av overdose i Norge. Det gjør at Norge troner høyt på verdensbasis over antall overdosedødsfall.

Medisinsk diagnose

Grimstad mener også at språket vårt må forandres.

– Samfunnet snakker om rusmisbrukere, men de må omtales som rusavhengige. Det er en medisinsk diagnose, og da må de behandles for det. De rusavhengige blir ofte uglesett, og dette opplever jeg at Bent Høie tar på alvor, sier han.

Helseministeren sier til TV 2 at han håper de rusavhengige kan merke en forskjell allerede nå gjennom de opptrappingene som gjøres på rusfeltet.

– Vi skal ansette flere i kommunene som skal jobbe med rusavhengige, og vi må styrke behandlingstilbudet, for vi ser at ventetiden for behandling har mye å si. Vi skal ikke sitte rolig å vente på denne reformen, vi skal gjøre mange viktige endringer fremover, sier Høie.

Nestleder i foreningen for en tryggere ruspolitikk, Bård Standal, mener at det arbeidet regjeringen nå går i gang med vil kunne fjerne stigmaen og den skammen som helt feilaktig har vært forbundet med rusavhengighet.

– Når vi snakker om rusmisbruk, høres det ut som de har det gøy. Rusavhengige har det ikke gøy i det hele tatt. Nå kommer det en reform som vil medføre at rusavhengige møtes av et helseapparat og at de ikke trenger å være redd for kontrollsanksjonene, sier Standal til TV 2.

Portugal

Bent Høie var nylig i Portugal for å lære av landet som gikk bort fra å straffe rusmisbrukere for ti år siden. Helseministeren forteller at han tar med seg mye inspirasjon hjem til Norge som de skal bruke til å forme Norges nye rusreform.

– Noe av det viktigste jeg tar med meg er at det har stor betydning for folk å få hjelp tidlig, før de utvikler en alvorlig rusavhengighet. Det andre er den klare tilbakemeldingen fra politiet i Portugal som opplever at dette har forbedret deres situasjon, og at de nå på en helt annen måte kan samarbeide med de rusavhengige. Nå arbeider de med å ta de store aktørene bak som driver med smugling og salg av narkotika, sier Høie til TV 2.

Klar tale

Og til de rusavhengige og deres pårørende er Bent Høie klar i sin tale:

– Jeg ønsker at de skal få en mye bedre hverdag, og at vi stadig skal forbedre situasjonen. Denne reformen vil forhåpentligvis fjerne den stigmatiseringen som rusavhengige og deres pårørende opplever i dag, sier Høie.