TOPP OG FLOPP: Ted-Jan Bloemen jubler for gull, mens Sven Kramer feilet igjen. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
TOPP OG FLOPP: Ted-Jan Bloemen jubler for gull, mens Sven Kramer feilet igjen. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

Bloemen knuste Kramers gulldrøm

Sven Kramer klarte ikke å ta gullet han så gjerne ønsket seg på 10.000-meteren.

Sven Kramers historie på 10.000-meter i OL er helt spesiell. Men heller ikke denne gang klarte skøytestjernen å ta hjem medaljen han hadde aller mest lyst på.

Først satte landsmannen Jorrit Bergsma olympisk rekord på 12:41,99, men rekorden ble slått allerede i det neste paret. Der klokket candiske Ted-Jan Bloemen inn på 12:39,77, noe som også holdt til gull.

Sven Kramer, som gikk i det siste paret, måtte levere noe helt spesielt for å stikke av med gullet, men den nederlandske stjernen var aldri i nærheten. 31-åringen endte til slutt på sjetteplass med tiden 13:01,02. Bergsma tok sølvet, mens italienske Nicola Tumolero ble nummer tre.

– Jeg kom aldri inn i flytsonen, og følte egentlig det var ganske tøft. Jeg klarte aldri å presse ned rundetidene, sier en skuffet Kramer til Eurosport etter løpet.

Nederlenderen la til at han ikke har bestemt seg for om han vil satse mot OL i 2022. Da vil Kramer i så fall være 35 år.

Bøkko skuffet
Håvard Bøkko gikk i par med canadiske Jordan Belchos. Canadieren startet hardt og tok tidlig en solid ledelse på Bøkko. Det ble etter hvert en svært tung dag på isen for den norske 31-åringen.

Etter 10.000 meter klokket Bøkko inn på 13:17,47. Det var dessverre ikke i nærheten av medalje. Nordmannen endte til slutt som nummer elleve.

– Det var tungt. Jeg prøvde å gå jevnt, men jeg fikk det litt på slutten, sier Bøkko til Eurosport.

Bøkko skadet ankelen i forkant av mesterskapet, men vil ikke skylde på skaden.

– Det går greit. Jeg må ta Voltaren, men det er ikke noe store greier, som legger til at han er klar for en eventuell lagtempo, sier 31-åringen til Eurosport.

To olympiske rekorder
I det tredje paret fikk hjemmepublikum grunn til å juble da hjemmehåpet Seung-Hoon Lee gikk inn til ledelse på tiden 12:55,54.

I det nest siste paret gikk nederlandske Jorrit Bergsma mot italienske Davide Ghiotto. Og tittelforsvareren fra Nederland gikk et superløp med ny olympisk rekord på 12:41,99. Men rekorden fikk ikke stå lenge.

For i det det nest siste paret gikk italienske Nicola Tumolero mot candiske Ted-Jan Bloemen. Og canadieren klokket også inn til ny olympisk rekord med tiden 12:39,77.

Den nederlandske skøytestjernen Sven Kramer jaktet på gullet han mangler i samlingen. Hollenderen feilet på 10.000-meteren både i Vancouver og Sotsji. I Vancouver-OL var Kramer raskest i mål, men ble disket etter at treneren sendte ham feil i en veksling. Da Kramer skulle revansjere fadesen i Sotsji, stivnet nederlenderen fullstendig mot slutten, og måtte ta til takke med sølv.

Men Kramer klarte ikke å tukte verken Bloemen eller landsmannen Bergsma. Allerede halvveis i løpet var Kramer altfor langt bak lederen. Det endte til slutt med en skuffende sjetteplass på tiden 13:01,02.

Bloemen er for øvrig født i Nederland, men hans far er født i Canada. Gullvinneren flyttet til Canada i 2014 etter at han ble vraket til den nederlandske OL-laget i 2014.

– Det har vært en så lang vei til denne konkurransen. Jeg var fornøyd med løpet, sier Bloemen til NBC.