POP I MONGOLIA: Det var visstnok millioner som så Ragnild Hagas gulløp i Mongoli. Bildet til venstre er av flaggbærer Achbadrakh Batmunkh under åpningsseremonien.
POP I MONGOLIA: Det var visstnok millioner som så Ragnild Hagas gulløp i Mongoli. Bildet til venstre er av flaggbærer Achbadrakh Batmunkh under åpningsseremonien. Foto: NTB scanpix

– Alle i Mongolia så kvinnenes 10 kilometer

Det er flere land enn Norge der kvinnelangrenn er det mest populære på TV.

Mens Ragnhild Haga tok i mot blomster for gullet på 10 kilometer, utspilte det seg en rørende scene på pressetribunen.

Der sto Otgontsetseg Chinbat og poserte med et stort flagg, og smilte fra øre til øre etter å ha blitt nummer 84. Nesten åtte minutter bak Haga fra Norge.

– Jeg er lykkelig. Selv om jeg var ranket som nummer 82 her, så er det bra for meg å bli nummer 84. Jeg er fornøyd med løpet, sier hun til TV 2.

Hele landet så på

Dessuten var det Mongolias nasjonaldag.

– Så det er stort for meg å representere landet mitt på denne dagen, sier hun.

Hjemme i Mongolia satt de fleste av landets 3 millioner mennesker og fulgte løpet på TV.

– Det er to kanaler i Mongolia. En av dem sendte dette. Siden det er nasjonaldag hjemme har folk fri, så de fleste satt nok og fulgte med, sier Amarsaikhan Undral.

Han er generalsekretær i Mongolias olympiske komitee. I Pyeongchang er han ansvarlig for to utøvere.

– Vi har én i dag, og en løper på herrenes 15 kilometer, forklarer Undral.

For Otgontsetseg Chinbat var det en drøm å få gå i samme løp som Haga, Bjørgen, og de andre norske jentene.

– Det er stort å konkurrere mot disse fantastiske atletene. De er mine forbilder, og de er veldig gode skiløpere, sier hun.

Ser video av Haga

Men det er ikke bare i Mongolia de ser opp til de norske langrennsjentene. Australske Casey Wright havnet tre plasser foran den mongolske jenta. Jenta fra Kenguru-landet var overlykkelig over endelig å få møte de norske jentene i renn.

– Dette er min store drøm. Jeg ser på video av de norske jentene for å studere teknikken deres. De er så fantastisk dyktige utøvere. Min store drøm er en gang å bli like gode som dem. Bare å få være her og gå i samme løp som dem er stort for meg, sier hun ivrig til TV 2.

Wright har litt igjen før hun er på nivå med Haga. Hun havnet nesten syv minutter bak

– Jeg har studert i Alaska, og føler jeg har gode muligheter til å oppnå drømmen min. Jeg skal fortsette å trene, så håper jeg at jeg blir god nok til å få gå verdenscup en dag. Det har jeg fortsatt ikke vært god nok til, smiler hun.

Sist, men lykkelig

I motsatt ende av resultatlista fra Haga, finner vi Claudia Salcedo fra Chile. Når hun passerer TV 2 i intervjusonen, tør hun knapt å gi et intervju. Hun er dårlig i engelsk, men etter å ha blitt backet opp av kollega Maria Cecilia Dominguez fra Argentina, sier hun noen ord.

– Jeg ble sist, men jeg er fornøyd. Det er en drøm for meg å være med i OL. Jeg synes løpet gikk bra, sier hun med et stort smil.

Om de norske jentene har hun bare én ting å si.

– Veldig, veldig, veldig, veldig, gode. De er så elegante atleter. Fantastiske, sier hun.

Den chilenske jenta var 12,18 minutter bak Haga. Det betyr at Haga ganske nøyaktig har gått dobbelt så fort som henne.

Uansett.

Med journalister fra Brasil, Australia, USA, Mongolia, Nord-Korea, og Thailand til stede på løpet, så har vel kvinnelangrenn aldri nådd ut til flere enn da Haga tok sitt første OL-gull.

Uansett er det også noe å kunne krone seg med tittelen "Big in Mongolia". De fleste har i alle fall fått sett en bit av Ragnhild Haga i dag.