TWITRET UNDER ANGREP: Mens Nikolas Cruz (t.v) skjøt medelevene, la en annen elev, Aidan Minoff, ut bilder fra gjemmestedet han og flere andre oppholdt seg på.
TWITRET UNDER ANGREP: Mens Nikolas Cruz (t.v) skjøt medelevene, la en annen elev, Aidan Minoff, ut bilder fra gjemmestedet han og flere andre oppholdt seg på. Foto: Handout/@TheCaptainAidan

livredde elever så Nikolas (19) drepe 17 personer:

– Skolen min blir beskutt og jeg er låst inne. Jeg er livredd

Mens Nikolas Cruz (19) skjøt elever og ansatte, formidlet eleven Aidan Minoff skrekkscenene via Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Florida har identifisert gjerningspersonen som skjøt og drepte 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School onsdag som 19 år gamle Nikolas Cruz.

– Etter å ha sett på skolens overvåkningsvideoer, kunne våre etterforskere identifisere skytteren til å være Nikolas Cruz (19). Cruz hadde gått på og var utvist fra skolen i fjor, skriver Broward County Sheriff´s Office i en pressemelding.

Midt under skytingen brukte livredde elever sosiale medier for å formidle det som skjedde. En av dem var Aidan Minoff, som på twitter fortalte om dramaet.

– Jeg er midt i en skoleskyting, twitret han i sin første melding på sin konto @TheCaptainAidan.

Få minutter senere, klokken 21.01 norsk tid, la han ut to bilder tatt fra under pultene i et klasserom.

– Skolen min blir beskutt og jeg er låst inne. Jeg er jævlig redd akkurat nå, twitret han.

Etter ytterligere to meldinger fra skolen, kunne Minoff fortelle de mange tusen som hadde sett hans første meldinger at han var i sikkerhet.

– Vi har blitt reddet. Gud velsigne Amerika, twitret Minoff.

MISTENKT: På bildet til høyre er Nikolas Cruz avbildet etter at han ble pågrepet onsdag. Bildet til venstre skal stamme fra en instagramkonto tilhørende den mistenkte 19-åringen. Foto: Sosiale medier.
MISTENKT: På bildet til høyre er Nikolas Cruz avbildet etter at han ble pågrepet onsdag. Bildet til venstre skal stamme fra en instagramkonto tilhørende den mistenkte 19-åringen. Foto: Sosiale medier.

Det skulle gå rundt en time før den mistenkte gjerningsmannen ble pågrepet.

Da det ble klart at det var 19-åringen Nikolas Cruz som sto bak skolemassakren, fortalte flere tidligere medelever ved Marjory Stoneman Douglas High School forteller at Cruz var kjent for å ha fremført trusler og for å ha en ekstrem interesse for våpen.

UNNSLAPP: En gruppe elever og ansatte etter å ha overlevd skoleskytingen. Mens skytingen pågikk ventet foreldre og venner på utsiden, der de fikk tekstmeldinger fra de som klarte å gjemme seg for skytteren. Foto: AFP/Michele Eve Sandberg.
UNNSLAPP: En gruppe elever og ansatte etter å ha overlevd skoleskytingen. Mens skytingen pågikk ventet foreldre og venner på utsiden, der de fikk tekstmeldinger fra de som klarte å gjemme seg for skytteren. Foto: AFP/Michele Eve Sandberg.

– Alt han ville snakke om var skytevåpen, kniver og jakt, sier Joshua Charo (16), en tidligere medelev, til Miami Herald.

Poserer med våpen

Politiet beskriver de digitale sporene etter Cruz som «svært forstyrrende».

På det som skal være en instagram-konto tilhørende 19-åringen, poserer han med både skytevåpen og kniver.

Medeleven Charo, sier han ikke ble overrasket da han fikk vite at det var 19-åringen Nikolas som sto bak skolemassakren.

– Jeg kan ikke si at jeg ble sjokkert. Basert på tidligere opplevelser virket han som en slik en som kunne gjøre noe sånt, sier Charo til den amerikanske avisen.

Ifølge senator Bill Nelson, som ble briefet av FBI om skytingen, var Cruz godt forberedt for angrepet.

– Han hadde gassmaske og røykgranater og han utløste brannalarmen slik at elevene skulle komme ut av klasserommene, sa Nelson til New York Times.

Snek seg ut fra skolen blant elevene

Ifølge New York Times drepte Cruz 12 personer inne på skolen og 3 på utsiden. Ytterligere to døde på sykehus onsdag kveld.

Cruz ble arrestert rundt en time etter skytingen i Coral Springs, noen kilometer fra skolen. Ifølge den amerikanske avisen klarte han å komme seg ut fra skolen ved å blande seg med elevene som ble evakuert.

Cruz ble fraktet fra Coral Springs påført håndjern liggende på en båre. Etter å ha blitt undersøkt på sykehus, ble han avhørt av politiet. Det er foreløpig ikke kjent hva han har sagt om skytingen.

FENGSLET: Her blir Nikolas Cruz ført inn i Broward Jail der han sitter i varetekt, mistenkt for å stå bak den blodige skoleskytingen onsdag. Foto:WSVN.com via REUTERS.
FENGSLET: Her blir Nikolas Cruz ført inn i Broward Jail der han sitter i varetekt, mistenkt for å stå bak den blodige skoleskytingen onsdag. Foto:WSVN.com via REUTERS.

– Alle forutså det

Stadig flere uttalelser fra personer som kjente Cruz bygger opp under at han ble sett på som en trussel forut for massakren.

– Han hadde alltid skytevåpen på seg og ble utvist fra skolen flere ganger, sier en kvinnelig medelev som gikk i klassen hans det første semesteret i skoleåret 2016-2017 til WFOR-TV.

Ifølge WFOR-TV fryktet flere elever at Cruz kunne finne på å utføre en skoleskyting.

– Mange sa at det kom til å bli ham. De sa at han kunne komme til å være den som gjennomførte en skoleskyting. Alle forutså det, sier en elev.

Ledelsen ved Stoneman-skolen hadde på et tidspunkt fått så mange bekymringsmeldinger om 19 år gamle Cruz at han fikk forbud mot å ha med seg ryggsekk på skoleområdet.

Ifølge Miami Herald skyldes dette ifølge en klassekamerat at han en gang hadde hatt med seg ammunisjon i en ryggsekk på skolen.

– Vi kunne ikke vært bedre forberedt. Det er det som er så frustrerende

Ifølge CNN tror politiet at Cruz utløste skolens brannalarm for å få sine ofre ut i gangene for dermed å kunne skyte flere. Skolen hadde forøvrig hatt en brannøvelse tidligere på dagen, noe som førte til at flere elever trodde det var en falsk alarm.

SNEK SEG UT: Etter å ha skutt flere titalls elever og ansatte på skolen, klarte den mistenkte skytteren å snike seg ut ved å legge fra seg våpenet og blande seg med elevene som evakuerte Marjorie Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.
SNEK SEG UT: Etter å ha skutt flere titalls elever og ansatte på skolen, klarte den mistenkte skytteren å snike seg ut ved å legge fra seg våpenet og blande seg med elevene som evakuerte Marjorie Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida. Foto: Mike Stocker/AP.

En av lærerne, Melissa Falkowski, forteller til CNN at skolen nylig hadde gjennomført øvelser som skulle gjøre elever og ansatt forberedt på skoleskyting. Falkowski sier at hun tror øvelsene kan ha reddet liv. Likevel ble skoleskytingen av de verste i nyere amerikanske historie.

– Vi kunne ikke vært bedre forberedt på denne situasjonen, det er det som gjør det så frustrerende. Vi gjorde alt vi kunne, sier Falkowski.

Den nå massedrapsmistenkte tenåringen skal ifølge lærere og medelever ha vært mye alene og unngått å søke kontakt med andre.

– Så vidt jeg vet hadde han ikke noen venner, sier Brandon Minoff, en elev ved skolen, til CNN.

I tillegg til at Cruz flere ganger skal ha blitt utvist for å ha tatt med seg kniver på skolen, viste han ifølge moren til en medelev også andre tegn til å ikke være psykisk stabil.

– Han var kjent for å være psykisk syk og han skal ha drept dyr, sa moren.

Fotballtrener ofret livet

Da tenåringen Cruz begynte å skyte inne på skoleområdet søkte elever og ansatte tilflukt i klasserom og andre avlukker. Men 19-åringen rakk altså å drepe 17 og skade flere titalls.

Noen elever skal ha blitt reddet av at Aaron Feis, en fotballtrener ved skolen, kastet seg foran elevene for å beskytte elever.

Ifølge Miami Herald ble Feis selv truffet, og han døde senere på kvelden på sykehus.

Feis, som selv var elev ved Marjory Stoneman Douglas High School frem til 1999, hadde flere roller ved skolen i tillegg til trenerjobben. Han var svært opptatt av elevenes sikkerhet, og var på jobb som sikkerhetsvakt på skolen da han ble drept.

– Dette er en helt. Han var alltid så snill med meg da jeg gikk på skolen, og han er venn med alle elevene som kjenner ham, skrev en instagrambruker under et bilde av Feis før det ble klart at skolens godt likte trener var død.

I tillegg til de 17 drepte skal 15 personer være skadet. Blant de drepte skal det være minst en lærer.