OLYMPISK MESTER: Aksel Lund Svindal.
OLYMPISK MESTER: Aksel Lund Svindal. Foto: Christophe Ena

– De har rutiner som er helt unike

Aleksander Aamodt Kilde hyller lagkameratene sine etter braksuksessen i utforløypen.

– Det er helt utrolig. Det er ikke overraskende, men du skal ikke ta for gitt at de leverer som de gjør. Det er helt ubegripelig, sier Kilde til TV 2.

Selv endte Kilde, som har Super-G som sin beste øvelse, på 15. plass i utforen.

Ingen har vært nærmere på de norske utforheltene de siste årene enn han har vært.

– Hvorfor er det ikke overraskende?

– De er bare helt rå. Når du ser dem jobbe, så merker du fort på dem når de er klare for å levere varene. De har sine rutiner og fremgangsmåter som er helt unike, roser Kilde, og fortsetter:

– Det går på analyser og slike ting. De gjør alt en ekstra gang, istedenfor å bare tenke at det ordner seg. De vet at de må kunne alt 100 prosent, hvis ikke så går det ikke.

Hylles av statsministeren

Erna Solberg rakk akkurat å få med seg Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansruds utfordobbel før hun satte seg på flyet til OL-byen Pyeongchang.

Statsministeren kommer torsdag til Sør-Korea fra Tokyo der hun blant annet har hatt møter med Japans statsminister Shinzo Abe og norske studenter.

Nå er det OL som gjelder.

– Siden flyet skal taxe ut, vil jeg allerede gratulere @akselsvindal og @Kjansrud. Fantastisk, skrev statsministeren på sin offisielle Twitter-konto da det norske gullet og sølvet var klart.

Svindal vant foran Jansrud og tok Norge første utforgull i OL noen gang.

Langrennsstafettene for både kvinner og menn står blant annet på statsminister Solbergs program under det fire dager lange besøket i Sør-Korea. Der skal hun også tale i Ochanomizus universitet og snakke om Paralympics 2020.

– Fantastiske ambassadører

Skipresident Erik Røste kaller OL-vinner i utfor Aksel Lund Svindal og sølvvinner Kjetil Jansrud for fantastiske ambassadører for idretten.

– Dette er en stor dag. Å vinne et utforgull er fantastisk, og to medaljer er stort. De har vært norsk alpint i mange år og står for noe helt spesielt. De er fantastiske ambassadører for det de holder på med, sier Røste til NTB om Norges første OL-gull i utfor.

Svindal vant 12 hundredeler foran Jansrud. Sveitsiske Beat Feuz tok bronsen seks hundredeler bak Jansrud.

– Utfor er helt spesielt. Vi har ikke vunnet før, og man ser hvor vanskelig det er. Måten de gjør det på i dag, er helt fantastisk, legger Røste til.

Hylles av alpinsjefen

Alpinsjef Claus Ryste var nesten målløs etter at Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud hadde lagt beslag på de to gjeveste medaljene i utforrennet i OL.

Ryste kunne juble for en historisk norsk dag i bunnen av den olympiske utfortraseen i Pyeongchang.

– Fantastisk. Og så dobbelt! Mot så mange gode og mot så mange nasjoner. Det er en grunn til at vi aldri har tatt dette gullet før. Det er mange gode løpere med, sa han til NTB.

Alpinsjefen hadde samtidig en god følelse allerede før start.

– Følelsen har vært bra lenge. Det har vært en bra ro. Hele teamet har hatt lave skuldre, sa Ryste.

Han kunne trygt starte forberedelsene til en real medaljefeiring.