Foto: LEONHARD FOEGER

Da Lund Svindal tok gull, viste koreansk TV kortbaneløp fra i går

Den norske selvgodheten får stadig nye trøkker i Pyeongchang.

I Norge har vi levd med myten om at ingenting er større enn å vinne OL i utfor. Det er lekenes Formel 1, og hele verden titter på.

Nuvel. Da Lund Svindal tok gull viste koreansk TV kortbaneløp fra i går.

Eller mer presist. Den største kanalen viste et skikkelig curling-drama mellom Canada og Sør-Korea i kvinneklassen. Så var det skeleton på fire andre kanaler. På febrilsk leting gjennom de ørten andre kanalene fant jeg også skøyter i reprise, sykkel, golf, og selvfølgelig isdans.

Men altså ingen norsk jubel med Romerikes største sønn. Det er nesten ufattelig.

Jørgen Graabak var inne på det i går da han syrlig bemerket at Pyeongchang passet best til å ha OL i bob og isdans. Været gjør at det er best å holde seg innendørs.

Jeg blir ikke overrasket over at kulturforskjellene er store. Men jeg synes likevel det er nyttig å få en vekker på at vårt verdensbilde i andre enden av kloden, ikke alltid er det riktige. Den jevne koreaner bryr seg altså katta om norsk gull i utfor. For oss er det viktigst i verden. For ordens skyld kan jeg jo minne om at det er flere koreanere i verden, enn nordmenn. Uten at det nødvendigvis er fasiten på hva som er riktig. Men det gir grunn til ettertanke.

Heldigvis, for meg, kunne jeg streame Aksels triumf på laptopen via en norsk kanal. Så der satt jeg og var rørt, glad, samtidig som jeg lot meg imponere av de sør-koreanske jentene som feide storfavoritten Canada av isen på 55-tommeren. Rett og slett kulturell multitasking.

Så sånn går nå dagene her nede i Sør-Korea. I dag er det i alle fall ikke vind, og behagelige temperaturer.

Det er både jeg og mine koreanske venner like fornøyde med. Det er da noe.