REDNINGSMANN: Svein Flaen uskadeliggjorde kvinnen som angrep Bente Pellerud med kniv i Kongsvinger på lørdag.
REDNINGSMANN: Svein Flaen uskadeliggjorde kvinnen som angrep Bente Pellerud med kniv i Kongsvinger på lørdag. Foto: Privat / Martin Høgberget

Svein (67) grep inn i knivangrep:

– Jeg tenkte «skal jeg bare stå der og la dama bli drept?»

Midt på lyse dagen ble MS-syke Bente Pellerud (59) angrepet med kniv i gågata i Kongsvinger. Svein Flaen grep inn og fikk stanset kvinnen som sto bak overfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var på en tilstelning i gågata i Kongsvinger. I og med at mannen min var på jobb, tenkte jeg at jeg skulle gå dit og kose meg, forteller Bente Pellerud til TV 2.

Mens hun går rundt og titter, legger Bente merke til bevegelse på siden av seg.

– Plutselig får jeg en arm rundt halsen og blir dratt ned i bakken, forteller hun.

Fullstendig uten forvarsel setter en kvinne seg oppå Bente og angriper henne med kniv. Hun hogger til mot armen, skulderen og hånda, gang på gang.

– Jeg roper «hjelp, hjelp!» Så forsvinner hun og det kommer to damer som får meg i ly, sier Bente Pellerud til TV 2.

Det var Glåmdalen som først omtalte saken.

Til alt hell gikk det forholdsvis bra med Bente. Hun har fått god oppfølging, men har ikke gått mye alene etter hendelsen på lørdag.

– Jeg har ikke gjort det så mye ennå. Gudskjelov at jeg slapp å møte blikket hennes og se ansiktet hennes, sier hun.

Trodde det var krangel

Én som faktisk hjalp, og som var den som klarte å ufarliggjøre knivangriperen, var Svein Flaen (67). Han eier en bygård i området og var i nærheten da Bente ble angrepet.

SKADER: Svein Flaen (67) ble selv skadet da han grep inn i knivangrepet.
SKADER: Svein Flaen (67) ble selv skadet da han grep inn i knivangrepet. Foto: Privat

– Jeg hørte voldsom skriking og så så jeg to personer hvor den ene delvis satt og lå oppå den andre, forteller han.

Først trodde han at det var en krangel som hadde eskalert, men Svein reagerte på frekvensen på slagene og de desperate skrikene. Da han kom nærmere så han at kvinnen som satt over Bente hadde en kniv.

– Jeg var seks - syv meter unna og skriker at «her må vi gjøre noe», men det var det ingen som reagerte på, forteller han.

– Sinnet holdt meg i gang

Svein brukte stokken til Bente til å slå overfallskvinnen i hodet. Da gikk hun til angrep på han i stedet for.

– Hun stod opp og kom i en voldsom fart rett mot meg og skrek hysterisk mens kniven stod rett frem. Det gikk uhyre fort. Hun veivet kniven frem og tilbake og prøvde å treffe meg i hals og hode, men jeg er 190 centimeter lang og veier 90 kilo, og fikk holdt henne på avstand, sier han.

– Jeg var så sint. Sinnet holdt meg i gang og adrenalinet kokte. Det er liksom ikke sånne ting jeg er vant til å drive med, legger han til.

I kampen med kvinnen ble Flaen selv truffet av kniven, som han beskriver som en propell nær ansiktet sitt.

– Jeg kjente at kniven berørte ansiktet da jeg kjempet og tenkte at «fy flate, her er det nærme». Det var tre – fire små kutt, men det var bare risp, sier han.

Etter hvert fikk 67-åringen kontroll over kvinnen. En annen mann tvang kniven ut av hånden hennes før Svein fikk lagt henne i bakken.

– Jeg sa at nå har du ødelagt livet ditt. Nå er du kanskje en morder, for jeg visste jo ikke hvordan det hadde gått med offeret, sier han.

ÅSTEDET: Angrepet endte midt i åpningen til serveringen til denne kaféen.
ÅSTEDET: Angrepet endte midt i åpningen til serveringen til denne kaféen. Foto: Martin Høgberget

– Hadde vært plankekjøring for voksne menn

Mens Svein kjempet mot kvinnen ropte han flere ganger etter hjelp fra de som var rundt, til liten nytte.

– Særlig da jeg begynte å få overtaket hadde det vært plankekjøring for voksne menn å bidra. Tre ganger ropte jeg om bistand, men jeg kunne jo ikke vente på det, sier han.

Samtidig understreker han at man ikke kan bebreide de som ikke grep inn, og at det kan ha vært mange årsaker til at folk ikke gjorde noe.

– Men jeg må si at det var et utvalg av den gjengen som stod der, og da fortrinnsvis menn, som kunne bistått. Det er skuffende, sier han.

– Man plikter å forsøke så langt det går å hjelpe noen som er i nød, og her var det så nød at det kunne gått mye verre, legger han til.

Reagerte på instinkt

Flaen understreker også at det var to kvinner som prøvde å hjelpe til før han kom til stedet.

– Da hadde damen kommet med kniven mot dem og de måtte redde unna en treåring. Sammen med andre unger hadde de blitt låst inne i en butikk med noen voksne så de var sikre, forteller han.

Selv valgte Svein å gripe inn etter en rask risikovurdering og av rent instinkt.

– Jeg tenkte at skal jeg bare stå der og la dama bli drept og i ettertid tenke at der stod jeg og alle andre og gjorde ingen verdens ting. Den tanken var så skremmende at det kunne jeg bare ikke, sier han.

Siktet for drapsforsøk

Kvinnen som angrep Bente er nå siktet for drapsforsøk, det sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Ellen Malmberg til TV 2. Hun kan ikke kommentere om politiet tidligere har vært i kontakt med kvinnen, som er i 40-årene.

– Politiet etterforsker saken for fullt. Vi har avhørt vitner og vi har hatt en kriminalteknisk undersøkelse. Dette er selvfølgelig en veldig prioritert sak, som er alvorlig. I den farten vi har nå venter vi at vi skal være ferdig med alle de viktige etterforskningsskrittene i neste uke, sier hun.

– Etter det blir det å vente på resultater fra krimteknisk, legger hun til.

Kvinnen er nå overført til helsevesenet.