SØRGER: Det danske folk strømmer til Amalienborg slott for å dele sine kondolanser til kongefamilien.
SØRGER: Det danske folk strømmer til Amalienborg slott for å dele sine kondolanser til kongefamilien. Foto: Kjetil Iden / TV 2

Slik sørger Danmark over prins Henrik

KØBENHAVN (TV 2:) Prins Henrik døde natt til onsdag 14. februar, og det danske folk strømmer til København for å samles i sorgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansker i alle aldre har i dag strømmet til Amalienborg Slott i København for å skrive i kondolanseprotokollen etter prins Henriks dødsfall.

Utenfor slottet blir det flagget på halv stang, og mennesker står i kø for å uttrykke sin sorg.

Ble behandlet dårlig

TV 2 var til stede blant folkemassene utenfor Amalienborg Slott i formiddag.

– Jeg synes prins Henrik har vært en god person som har representert Danmark på en veldig fin måte, sier Gitte, som en av danskene som har møtt opp.

SØRGER: Det danske folk er samlet i sorg utenfor Amalieborg Slott onsdag 14. februar. Foto: Kjetil Iden / TV 2
SØRGER: Det danske folk er samlet i sorg utenfor Amalieborg Slott onsdag 14. februar. Foto: Kjetil Iden / TV 2

Hun sier til TV 2 at hun mener Danmark har behandlet prinsen godt, men at noen ting kunne vært håndtert annerledes.

– Mange personer er berørt av hans bortgang, fordi han har gjort det så godt som han har. Vi er glade i vårt kongehus, avslutter Gitte.

I køen står også Michael, som uttrykker dyp respekt for prinsen. Michael mener prins Henrik hadde fortjent å bli kronet til konge.

At prinsen ikke gravlegges sammen med Dronning etter eget ønske, mener han det danske folk må respektere.

– Det er hans personlige beslutning å ikke gravlegges med dronningen, folk gjør ting man ikke alltid forstår. Vi kjente han bare som en offentlig person, og ikke en privatperson, sier Michael til TV 2.

I løpet av den danske prinsens 51 år lange ekteskap med Dronning Margareth har han mottatt mye kritikk fra befolkningen. Kulturministeren raste onsdag 14. februar mot det danske folk mot det hun mener et hykleri etter dødsfallet.

– Et stort tap

Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen sier til den danske avisen Ekstrabladet at han minnes prinsen som sprudlende, varm og egen.

Rasmussen forteller om én episode han minnes spesielt godt fra et besøk ved Peterskirken i Roma i mai 2003.

Den tidligere statsministeren var på plass med Dronning Margrethe og Prins Henrik. Da plassen begynte å tømmes innså Rasmussen og Dronningen at prins Henrik ikke lenger var ved deres side.

– Plutselig var prinsen borte, ingen visste hvor han var. Til slutt måtte vi kjøre vekk uten prinsen, forteller Rasmussen.

TAP: Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen sier dødsfallet til prins Henrik er et stort tap for Danmark.
TAP: Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen sier dødsfallet til prins Henrik er et stort tap for Danmark. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP Photo

Da de endelig fant prins Henrik stod han i en liten bakgate og kikket på gamle romerske bygninger.

– Det var veldig typisk for prins Henrik, forteller Rasmussen, som sier prinsen var kjent for å gå sine egne uformelle veier.

Rasmussen sier til den danske avisen at han har hatt samtaler med prinsen om vindyrking i Frankrike og at hans kone har snakket med prinsen om Vild med Dans, den danske versjonen av Skal vi danse.

– Prinsen var en god representant for Danmark. Han var en god ambassadør som kunne fremme danske virksomheters interesser og eksport. Alt jeg vil si er at det er et stort tap for Danmark at en så fargerik person har gått bort, avslutter Rasmussen.

Også statsminister Erna Solberg uttrykker sin medfølelse til det danske folk.

– Det er alltid leit når en framtredende kongelig dør. Jeg håper det danske kongehuset får noen rolige og fredelige dager. Det er selvfølgelig trist og et savn for de nærmeste, sier statsministeren til TV 2.