Ekspertens beste tips om strømavtaler og strømsparing

Nå i vinterkulda blir strømregningen fort høy. Hva er en god strømavtale og hvilke grep kan man foreta seg hjemme for å minske forbruket?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hilde Uthaug er daglig leder for Strømpris.no, en tjeneste levert av Forbrukerrådet.

Hun forteller at en strømavtale er god hvis den gir deg en rimelig pris over tid, ikke har bindingstid, og som varsler deg direkte om pris- og vilkårsendringer.

Se klippet med alle tipsene i toppen av saken.

Slik bytter du leverandør
Uthaug forteller at dersom din strømleverandør ikke tilfredsstiller kravene, er det fullt mulig å kontakte leverandøren og be spesifikt om å bli varslet dersom de gjør en prisjustering.

– Det er absolutt å forvente at leverandøren melder ifra om prisjustering. Det er nemlig her man ofte går i fella, sier Uthaug.

Videre forteller hun at dersom du vil bytte strømleverandør bør du først se på regningene dine og finne ut av hva du betaler.

Dersom det er andre strømselskap som tilbyr det samme til en billigere penge, bør du kontakte ditt selskap og prute på pris.

Om de ikke går med på å endre prisen, kan du for eksempel bruke Forbrukerrådets nevnte prissammenligningsportal til å bytte til en annen strømleverandør.

– Se på rangeringene der du bor og velg en avtale midt på treet. Husk å lese vilkårene godt. Styr unna selskaper med bindingstid! De har ofte veldig høye gebyrer og du bør kunne være fri til å bytte leverandør når du vil, sier Uthaug.

Etter du har funnet en avtale du vil ha, tar du med deg kvittering fra Strømpris.no som et bevis på hva du har funnet ut. Deretter kontakter du strømselskapet og forteller dem hvilken avtale du vil ha.

– Når du gjør dette må du passe på at ikke selgerne på den andre siden lurer deg inn i en annen avtale. Det er nemlig flere strømavtaler som likner i navn, konstaterer Uthaug og legger til at fallgruvene oppstår dersom man ikke leser vilkårene og blir lurt inn i avtaler som endrer pris ettersom månedene løper.

Dette kan du gjøre hjemme

Det er også en del grep du kan gjøre hjemme for å redusere strømforbruket. Her kommer Hilde Uthaug sine tre beste tips:

1. Senk temperaturen på rom du ikke bruker så mye, samt på natten.

2. Vurder om det er noen energieffektiviserende tiltak du kan gjøre i boligen som å etterisolere vinduer og loft.

3. Bruk oppvaskmaskin fremfor for å vaske for hånd. Oppvarming av vann krever nemlig mer energi enn en oppvaskmaskin.

Hilde legger også til at du fint kan bruke vaskemaskin og tørketrommel med god samvittighet.