SVIKTET: Hege Bøkko sviktet på 1000-meteren.
SVIKTET: Hege Bøkko sviktet på 1000-meteren. Foto: Peter Dejong

Sviktet på 1000-meteren: – Hun er nok den som er mest skuffet og lei seg nå

Jorien ter Mors satte ny olympisk rekord og tok et suverent gull på 1000-meteren onsdag. Ida Njåtun ble nummer ti og Hege Bøkko endte på 14. plass.

Nederlandske Jorien ter Mors suste inn til tiden 1.13,56, og sikret seg et suverent gull. Tiden var også olympisk rekord på distansen.

Japanske Nao Kodaira tok sølvet, 0,26 bak vinneren, mens landskvinnen Miho Takagi kapret bronsemedaljen 42 hundredeler bak gullvinneren.

Jorien ter Mors tok Nederlands fjerde gull på 1000-meteren totalt i OL-historien.

Med triumfen står Nederland med fire OL-gull på 1000 meter for kvinner. Det er like mange som daværende Sovjetunionen tok mellom 1960 og 1980. Ingen nasjoner har vunnet flere olympiske gull på distansen.

Ter Mors sikret samtidig landets femte gullmedalje i ishallen i Pyeongchang. I tillegg står landet med to sølv og to bronse.

– Hun trenger fred nå
Hege Bøkko vant sitt par på 1000-meteren i OL, men endte på tiden 1.15.98. Tiden var ikke i nærheten av å hevde seg i teten.

– Det er tungt. Jeg er mest irritert over meg selv og at jeg ikke får ut det jeg er god for. Jeg har aldri vært så stabilt teknisk som jeg har vært på trening, og aldri følt meg så bra. Å komme i mål og se den tiden var skuffende, sa en gråtkvalt Bøkko til Eurosport.

– Jeg husker at jeg tenkte mye underveis. Jeg la merke til at publikum var veldig stille. Jeg vet at koreanerne lager mest lyd når du går inn til ledertid. Paret før meg var ekstremt sterkt. Jeg fikk ikke med meg tiden, men at de gikk ekstremt fort. Jeg prøvde ikke å fokusere på det, men på mitt løp. Jeg følte at jeg klarte det, men jeg vet egentlig ikke hva som gikk feil. Jeg tror jeg ville ekstremt mye. Da jeg kom i mål, var jeg overrasket over at tiden var så dårlig som den var. For en uke siden gikk jeg ett sekund fortere på et testløp. Jeg er ingen testløp-løper og går best når det gjelder, sa Bøkko videre.

Hun havnet helt nede på en 14. plass.

– Nå skal hun få være litt i fred tror jeg. Hun er nok den som er mest skuffet og lei seg nå, sa Bøkkos personlige trener Per Eftang i TV-stua etter at Hege Bøkko hadde passert målstreken.

Opptur for Njåtun
Ida Njåtun gikk inn til tiden 1.15.43 da hun gikk i par med hjemmehåpet Hyun-Yung Kim.

I mål var hun bare elleve hundredeler bak den daværende lederen Ireen Wüst.

Heller ikke den tiden var god nok til å hevde seg i toppen. Njåtun endte som nummer ti og ble dermed beste norske.

Njåtun fortsatte samtidig framgangen fra forrige OL. For fire år siden ble hun nummer 17 på distansen. Mandag tok Asker-løperen en solid 7.-plass på 1500 meter, en forbedring på fem plasseringer fra lekene i Sotsji.