KJEMPER MOT ELEMENTENE: Vinden skaper problemer i OL-byen. TV 2s reporter har mottatt flere nødvarsler på telefonen.
KJEMPER MOT ELEMENTENE: Vinden skaper problemer i OL-byen. TV 2s reporter har mottatt flere nødvarsler på telefonen. Foto: Scanpix/montasje

– Det er tydelig at myndighetene er bekymret

Vinden herjer i OL-byen og fører til utsettelse av kvinnenes normalprogram. Samtidig mottar folk i Pyeongchang nødvarsler på telefonen.

Kvinnenes normalprogram i OL, som etter planen skulle startet kl. 12.05, er utsatt.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skriver på sine hjemmesider at det er meldt om vind på 15 m/s og at øvelsen derfor blir flyttet.

Det var Eurosport som først omtalte nyheten.

– Ja, det er meldt mer vind utover dagen og kvelden, og det er derfor fornuftig at de utsetter. Det er meldt mye mindre vind torsdag. Det er fornuftig at de avlyser i dag når værmeldingen tilsier at det blir mye vind. Det er mest fair for alle, sa landslagssjef Per Arne Botnan til Eurosport.

Konkurransen blir flyttet til torsdag kl. 09.15 norsk tid - drøyt tre timer før herrenes normalprogram.

Får nødvarsel på telefonen
Vinden har skapt store problemer for både løpere og publikum så langt i OL. Flere av alpintkonkurransene er allerede utsatt, mens NTB skriver at flere er fraktet til sykehus med øyeskader som følger av vinden i Pyeongchang.

TV 2s reporter i Pyeongchang skjønner imidlertid lite av at vinden herjer og fører til utsettelser fra sin posisjon i hoppbakken der kombinertgutta konkurrerer nå.

– Jeg har vært på alle hopprenn og flere treningsomganger, og jeg har aldri opplevd mer behagelige vindforhold enn akkurat nå. Den store forskjellen er temperaturen. Det er mildt og behagelig i vinden i forhold til tidligere, sier Per Angell Berntsen.

Han sier også at han har mottatt flere nødvarsler på koreansk.

– Det er tydelig at myndighetene er bekymret. Paradoksalt nok er dette den fineste dagen jeg har hatt i hoppbakken. Det er langt mindre vind enn da Lundby vant, sier Berntsen.

FÅR NØDVARSLER: TV 2s reporter sier at han mottar konstante nødvarsler på telefonen på koreansk.
FÅR NØDVARSLER: TV 2s reporter sier at han mottar konstante nødvarsler på telefonen på koreansk.

Partytelt i vinden
I OL-parken der innendørsidrettene holder til, ble flere provisoriske partytelt evakuert. OL-arrangøren sendte onsdag ettermiddag lokal tid ut en pressemelding.

Der gikk det fram at all aktivitet utendørs og i provisoriske bygninger i OL-parken var stoppet. Folk ble oppfordret til å holde seg innendørs.

– Nå ser det ut til at lavtrykket som fører til den kraftige vinden, skal forflytte seg østover og at det dermed skal avta litt utover dagen. Forhåpentligvis vil det allerede utover kvelden være rolige vindforhold. Det er kupert terreng og store lokale forskjeller, sier TV 2s værmelder Isabella Martinsen.

Lokale medier melder om vind med over full storm i kastene. En rekke OL-frivillige jobbet onsdag for fullt med å feste telt og gjerder i medielandsbyen.

VINDTRØBBEL: OL-arbeiderne kjemper mot vinden i Pyeongchang.
VINDTRØBBEL: OL-arbeiderne kjemper mot vinden i Pyeongchang. Foto: John Locher

De kjempet en ganske håpløs kamp. Et gedigent partytelt ble meid i bakken av vinden, og store metallbein ga etter for vinden.

Oppfordringen fra lokale myndigheter er å holde seg innendørs i timene som kommer. Flere personer er på sykehus og får behandling for øyeskader.

Støv og sand ble virvlet opp i gatene og endte i øynene på fotgjengere. Også rundt OL-anleggene i Gangneung gikk alarmen. Flere av pressefasilitetene er lagt til provisoriske partytelt.