Danmark flagger på halv stang etter prinsens død

– Han gjorde Margrethe til Danmarks fantastiske dronning, sier TV 2s kongehusekspert.

Prins Henrik og dronning Margrethe under et norgesbesøk i 2014 Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix
Prins Henrik og dronning Margrethe under et norgesbesøk i 2014 Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix

I anledning prins Henriks død flagges det på halv stang i Danmark, fra samtlige statlige bygninger og skip den neste uka.

Det skal flagges på halv stang fra onsdag klokka 8 til solnedgang, opplyser justisdepartementet i en pressemelding.

Til minne om dronning Margrethes ektemann skal det flagges på tilsvarende vis fra statlige bygg fram til 20. februar.

83 år gamle prins Henrik sovnet stille inn sent tirsdag kveld med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim ved sin side, skriver kongehuset på sine nettsider.

– Livet skulle leves

Den norske kongefamilien sender sine kondolanser til Danmark.

– Kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik av Danmark er gått bort. Våre tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved Prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk, uttaler den norske kongefamilien.

Onsdag morgen minnes den danske statsministeren, Lars Røkke Rasmussen, prinsen på Twitter og skriver at han var en modig mann.

– Han turte å sette seg selv og sin person i spill, og nektet å være en tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves, skriver statsministeren.

– Kongefamilien har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin innsiktsfulle og varme livsledsager gjennom mer enn et halvt århundre. Danmark har mistet en unik representant, sier statsministeren i sitt minneord ifølge dansk TV 2.

Godt humør

Han minnes videre prins Henriks gode humør og roser samtidig måten kongefamilien har taklet prinsens sykdom på.

– Prinsen bevarte til tross for sin sykdom sitt gode humør til det siste. Det er beundringsverdig hvor fint kongefamilien har taklet og åpent fortalt om den vanskelige tiden de har vært gjennom, skriver Løkke Rasmussen.

– Han mestret på beste vis den danske humor og selvironi. Han brant for finere fransk matlaging, hadde sjarm og sans for poesi, musikk og kunst. Med sitt internasjonale utsyn var han med på å åpne danskenes øyne for verden, skriver Løkke Rasmussen i minneordet.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at det er godt å vite at prinsen fikk sovne stille inn i hjemlige omgivelser. På sin blogg karakteriserer Totland den avdøde 83-åringen som en vennlig og velutdannet person med spesiell interesse for kunst og kultur:

– Henri Laborde de Montpezat jobbet ved den franske ambassaden i London, da den daværende danske tronfølgeren møtte ham i et privat bryllup – og forelsket seg hodestups.

Totland sier at prinsen i alle år utvilsomt var sin Margrethes aller beste støtte.

– Det er ingen tvil i min sjel at det er han som har gjort henne til den fantastiske dronningen for Danmark som hun er, sier Totland.

Svenskekongen sørger

Sveriges kong Carl Gustaf kondolerer til dronning Margrethe og hennes familie etter prins Henriks død.

– Dronningen og jeg har i dag med stor sorg tatt imot budskapet om at prins Henrik har gått bort. Jeg vil uttrykke vår dypeste medfølelse med dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim med familier, heter det i en uttalelse.

Kong Carl Gustaf legger særlig vekt på de nære bånd som eksisterer mellom kongehusene i Sverige, Norge og Danmark.

– Det fins nære forbindelser mellom de nordiske kongehusene, ikke minst gjennom de nære slektsbånd som knytter oss sammen. Vi minnes prins Henrik med stor varme, heter det i uttalelsen.

Prins Henriks død påvirker ikke det svenske kongeparets planer om å reise til vinter-OL i Sør-Korea, opplyser det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren.

Ønsker ikke statsbegravelse

Prins Henrik skal etter eget ønske kremeres etter bisettelsen i Christiansborg Slotskirke, skriver Ekstrabladet. Bisettelsen skal finne sted 20. februar, klokken 11.

– Bisettelsen vil være en privat sermoni kun med de nærmeste familiemedlemmer og få andre, meddeler Kongehuset i en pressekonferanse på Amalienborg.

Kongehuset vet enda ikke om det vil reises et offentlig minnesmerke til ære for prinsen.

Etter prinsens ønske skal halvparten av asken spres over dansk farvann. Den andre halvparten plasseres i den private delen av Fredensborg Slotshave. Kongehuset opplyser om at asken skal spres i en privat sermoni.

Båren flyttes fra Fredensborg til Amalienborg klokken 10, torsdag 15. februar og overføres så til Christianborg Slotskirke fredag 16. februar klokken 18. Der vil han legges på paradeseng så offentligheten har mulighet til å ta avskjed med prinsen fra lørdag ettermiddag til mandag.

Fløyet hjem fra ferie

Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag. Han ble undersøkt for en godartet svulst i venstre lunge, opplyste det danske hoffet den gang.

Fredag ble det klart at tilstanden hans var blitt alvorlig forverret, og kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

Tirsdag ble dronning Margrethes ektemann overført til Fredensborg slott, der han ønsket å tilbringe den siste tiden. Den påfølgende natten kom beskjeden om at han hadde gått bort.

Prinsen sovnet stille inn klokken 23.18 tirsdag kveld, med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg, opplyser kongehuset.

NTB/TV 2