Magnus Carlsen på Henie-Onstad kunstsenter søndag, der Carlsen og Hikaru Nakamura spiller om den uoffisielle verdensmestertittelen i Fischer Random.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Magnus Carlsen på Henie-Onstad kunstsenter søndag, der Carlsen og Hikaru Nakamura spiller om den uoffisielle verdensmestertittelen i Fischer Random. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Carlsen uoffisiell verdensmester i Fischer-sjakk

Magnus Carlsen sikret turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk etter å ha slått amerikaneren Hikaru Nakamura tirsdag.

Carlsen avgjorde det uoffisielle verdensmesterskapet tre runder før slutt etter at han slo Nakamura i tirsdagens femte parti.

Den siste partiseieren gjorde at han oppnådde 12,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng.

Carlsens remis i det fjerde partiet gjorde at han kunne sikre turneringsseieren om han tok poenget mot Nakamura i det femte partiet.

Det ble klart etter at tirsdagens fjerde parti endte med remis. Carlsen hadde da 11,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng. Førstemann til 12,5 poeng vant turneringen, og den poengsummen oppnådde Carlsen i det påfølgende partiet.

– Det har vært veldig tøffe partier. Vi trenger virkelig en pause, det har vært nonstop action fram til nå, sa Carlsen til NRK etter det fjerde partiet tirsdag.

Etter en liten pause var de to tilbake ved sjakkbrettet, og i det femte partiet avgjorde Carlsen.

Reddet remis

Nakamura hadde Magnus Carlsen på gaffelen i tirsdagens tredje parti, men Carlsen fikset remis.

Én seier og én remis var beholdningen for Magnus Carlsen etter avslutningsdagens to første partier, men i det tredje partiet var han til tider ille ute.

Nakamura, med hvite brikker, hadde vunnet stilling i store deler av tirsdagens tredje parti, men Carlsen reddet seg mesterlig inn og unngikk tap i det som utviklet seg til å bli et maratonparti i lynsjakk.

Til slutt stoppet Carlsen klokken og krevde remis etter å ha gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg.

Tidligere mester

Carlsen fikk en meget god start på avslutningsdagen da han slo Nakamura med hvite brikker. Det ble etterfulgt av remis med svarte brikker.

– Jeg får ikke så mye tid til å tenke, og da går det bedre, sa Carlsen i en kort kommentar til NRK etter å ha spilt remis.

Etter å ha spilt hurtigsjakk fram til tirsdag, er turneringen nå gått over i lynsjakk.

I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.

Kampen startet fredag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.

(©NTB)