Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksministeren sier opp stillingen sin etter det kom fram at han har løyet om å delta i et møte med den russiske presidenten Vladimir Putin, skriver BBC.

– Jeg ser ingen annen mulighet enn å levere inn mitt avskjedsbrev til Hans Majestet Kongen, sa politikeren gråtkvalt til parlamentet tirsdag.

Halbe Zijlstra sier opp stillingen som utenriksminister kun fire måneder etter å ha begynt i jobben.

Storrussland

Det var under en kongress for det nederlandske demokratiske partiet VVD Zijlstra hevdet å ha vært i et personlig møte med president Putin i Russland. Kongressen fant sted i mai 2016.

Under kongressen advarte Zijlstra mot en krig med Russland. Han skal ha beskrevet hvordan han stod bakerst i rommet og hørte alt Putin sa, skriver den nederlandske avisen De Volkskrant.

Det omtalte møtet skal ha funnet sted i 2006. Under møtet hevdet Zijlstra at Putin skal ha snakket om sin drøm om et Stor-Russland. Putins planer skal ha involvert Hviterussland, Ukraina, Kasakhstan og de tre baltiske statene Estland, Latvia og Litauen.

AVSKJEDSKLEM: Halbe Zijlstra klemmer den nederlandske statsministeren Mark Rutte etter å ha annonsert sin avskjed i parlementet tirsdag 13. februar.
AVSKJEDSKLEM: Halbe Zijlstra klemmer den nederlandske statsministeren Mark Rutte etter å ha annonsert sin avskjed i parlementet tirsdag 13. februar. Foto: Martijn Beekman / AFP PHOTO

Ville beskytte kilde

Det var De Volkskrant som avslørte at Zijlstra ikke engang var på møtet han fortalte om under valgkampen. En bekjent av Zijlstra skal selv ha vært på møtet, for så å fortelle om hendelsesforløpet senere.

Den avtroppede ministeren uttalte at han løy for å beskytte kilden sin.

– Jeg tilskrev historien til meg selv for å forsikre meg om at personen som var der ikke ble avslørt. Jeg gjorde det valget fordi avsløringen kunne ha konsekvenser for ham eller hans firma, sa Zijlstra under parlamentsmøtet.

Avisen begynte undersøkelser for å avsløre løgnen etter flere medpolitikere hadde sådd alvorlig tvil om Zijlstras historie. Avisen skriver at Nederlands statsminister Mark Rutte har visst sannheten om møtet i noen uker.

Svekket tillit

Zijlstra annonserte at han trekker seg fra stillingen som utenriksminister på grunn av det han sier er en svekkelse av hans tillit.

– Dette er den største feilen jeg har gjort iløpet av min karrière, sa Zijlstra til parlamentet.

Politikeren beklaget seg til parlamentet, og uttalte at det nederlendere fortjente en utenriksminister som hadde folkets tillit.

Kunngjøringen kom bare timer før den tidligere ministeren skulle reise på et offisielt besøk til Moskva. Avskjeden kom dagen etter ministeren innrømmet å ha løyet om møtet med presidenten.