Først gravde hun grus for 13.000 i måneden:

Nå vil NAV at Line (27) skal pendle fire mil for å jobbe om natta

Stavanger/Oslo (TV 2): NAV har foreslått å sende tobarnsmoren Line Holen på et tiltak i en Meny-butikk med arbeidstid fra 02 til 10.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember kunne TV 2 fortelle historien om tobarnsmoren Line Holen fra Jæren som jobbet med å spa grus dagen lang.

Lønna fikk hun ikke fra arbeidsgiveren sin i Hå kommune, men fra NAV.

Årsaken er at hun er i et arbeidsmarkedstiltak, noe som betyr at hun kun fikk 13.000 kroner i måneden selv om hun jobbet fra halv åtte til tre – fem dager i uken.

Saken skapte stort engasjement i sosiale medier. Flere sendte penger og viste støtte og omsorg for 27-åringen.

Ble sendt til fjells

I januar ble det for kaldt til å legge grus. I stedet ble Line sendt til fjells for å plassere ut gangbroer i et turområde på Varhaug i Rogaland.

Men for to uker siden ble Line tatt av tiltaket. Ifølge NAV Hå var dette for at hun skulle få mer tid til å konsentrere seg om jobbsøking.

– Line har fått flere jobbtilbud i etterkant av at hun fikk økt oppmerksomhet om situasjonen sin. Å være aktiv jobbsøker tar mye tid, og vi mener det er riktig nå å legge enda mer trykk på dette. Vi bistår henne i prosessen med å søke jobb, skriver Øydis M.T. Standnes, NAV leder i Hå kommune i en epost til TV 2.

Men det varte ikke lenge.

Kun fire dager senere er TV 2 sammen med Line når hun er på vei til Stavanger. NAV har funnet et nytt arbeidsmarkedstiltak og tobarnsmoren skal på intervju i en Meny-butikk.

Tobarnsmoren Line Holen ble nylig tilbudt nattarbeid, fire mil hjemmefra.
Tobarnsmoren Line Holen ble nylig tilbudt nattarbeid, fire mil hjemmefra.

Etter en halvtime er intervjuet over. Meny vil gjerne ha Line, men foreløpig kun på tiltak gjennom NAV. Og med veldig lite gunstige arbeidstider. Særlig når du har to små barn og når arbeidsplassen ligger fire mil hjemmefra.

Vil ha folk opp om morgenen

Jobben innebærer nemlig arbeid fra 02.00 om natten til 10 på formiddagen.

– Jeg vet ikke om jeg får det til, sier hun kort tid etter intervjuet.

Det siste toget fra Line går klokken 23.49 om kvelden, og hun ville ikke vært hjemme igjen før klokken 11 dagen etter.

Etter å ha tenkt seg om i noen dager har tobarnsmoren kommet frem til at hun må takke nei til NAV-tiltaket i butikken.

Kommunalsjef Vigdis Monsen Austdal i Hå kommune, som på vegne av den kommunale delen av NAV har ansvaret for å følge opp Line, ser ingenting i veien med å sende tobarnsmora på nattarbeid fire mil hjemmefra.

Kommunalsjef Vigdis Monsen Austdal i Hå kommune.
Kommunalsjef Vigdis Monsen Austdal i Hå kommune.

– Det er bedre at folk er i aktivitet enn at de er hjemme og går arbeidsledige. Vi synes det har en egenverdi å kunne stå opp om morgenen og gjøre en innsats, sier Vigdis Monsen Austdal.

– Men nå er det vel snakk om å jobbe om natta?

– Vi har mange veldig arbeidsplasser om natta for de som ønsker det. Jeg husker ikke hvor mange tiltaksplasser vi har om natten, men kommuner flest er en døgndriftsbutikk.

Samme butikk som Meny-Emil

– Så dere tenker at det er greit å la la en tobarnsmor jobbe om natta?

– Vi har alle familiesituasjoner der man jobber til alle døgnets tider. Jeg kjenner ikke de konkrete vurderingene i denne saken, sier Vigdis Monsen Austdal.

Meny-butikken som ønsket å ha Line som nattevakt er forøvrig samme butikk som har Emil Andersen på NAV-tiltak.

TV 2 har tidligere fortalt om 19-åringen som lærer opp andre ansatte, men som for det meste får lønna si betalt av NAV. Han kan tidligst få en vanlig stilling i år 2020.

Færre på tiltak

Mange unge blir stående fast i arbeidsmarkedstiltak i flere år, men for første gang siden oljekrisen går antallet på arbeidsmarkedstiltak nå nedover. I januar var 77.000 personer i Norge på et NAV-tiltak.

Det har snart gått fire år siden Line var ferdig med mammapermisjon. Butikken hun hadde jobbet i ble lagt ned, og Line havnet i tiltak gjennom NAV.

Hun har blant annet jobbet i butikk, vasket på et sykehjem og spadd grus – alt dette mens NAV har betalt lønna.

Line sier at hun alltid har blitt lovet fast jobb etter endt tiltak, men det har ikke skjedd.

– Jeg har mange lyst til å gi opp alt, men jeg kan jo ikke gjøre det heller, sier hun.

NAV har ikke gitt opp å finne en jobb til Line.

– Målet er fast arbeid, men som mange arbeidssøkere har kjent på kroppen, kan det ta tid før den faste jobben blir en realitet. Arbeidspraksisen har gitt henne mer arbeidserfaring og ikke minst en referanse ved jobbsøking. Vi følger henne tett opp videre, skriver Øydis M.T. Standnes, NAV leder i Hå kommune i en epost til TV 2.