USIKKERT BRUKSOMFANG: At Kenacort og Celeston har blitt brukt mye i utholdenhetsidretter er ingen hemmelighet, men bruken i ski - og vintersport er det lite kunnskap om.
Foto: Anders Wiklund.
USIKKERT BRUKSOMFANG: At Kenacort og Celeston har blitt brukt mye i utholdenhetsidretter er ingen hemmelighet, men bruken i ski - og vintersport er det lite kunnskap om. Foto: Anders Wiklund.

Kan ikke svare på om norske utøvere har brukt «vidunderdopet» i konkurranse

Det norske legeteamet sier de ikke kan svare på grunn av taushetsplikten. Det skjønner Helsedirektoratet og TV 2s ekspert veldig lite av.

TV 2 skrev forrige uke om hvordan den norske troppen har med seg de beryktede stoffene Kenacort og Celeston til OL i Sør-Korea.

Stoffene blir av flere tidligere dopere beskrevet som sterkere enn EPO og som et «vidunderdop».

– Jeg kan ikke svare på dette spørsmålet

Stoffene har en sterk betennelsesdempende effekt, men kan bare brukes i konkurranse om man får en såkalt «TUE» - et medisinsk fritak.

Avsløringene om at Bradley Wiggins har brukt stoffene i konkurranse har ført til at flere mener at han burde si fra seg blant annet Tour de France-seieren i 2012.

Etter oppfordringer fra en rekke utøvere jobber Verdens antidopingbyrå (WADA) for å få innført et totalforbud mot Kenacort. Om nordmenn bruker stoffet, er imidlertid svært vrient å finne ut av.

TV 2 sendte nemlig Mona Kjeldsberg, leder for Olympiatoppens helseteam, følgende spørsmål:

– Har utøvere fått TUE for å bruke stoffene i konkurranse, enten i disse lekene eller ved tidligere konkurranser? Her er vi ikke ute etter navn.

Forrige uke svarte Kjeldsberg av taushetsplikten hindret henne i å si noe. Tirsdag stod hun fortsatt på det:

– Jeg kan dessverre ikke svare på dette spørsmålet av samme grunn som tidligere anført.

Den forklaringen er det langt fra alle som kjøper.

– Taushetsplikten er ikke til hinder

Da TV 2 rettet et spørsmål til Helsedirektoratet om taushetsplikten virkelig vil gjelde i en slik sak, fikk vi følgende svar:

«Helsedirektoratet opplyser til TV 2 at taushetsplikten ikke er til hinder for at legen i Olympiatoppen kan svare på spørsmålene dine, såfremt det ikke er mulig å identifisere enkeltutøvere».

Da det er over 100 utøvere i den norske troppen i Sør-Korea, i tillegg til at spørsmålet også spesifikt går på «tidligere konkurranser», vil antallet berørte utøvere fort stige opp i flere hundre.

Ergo vil det være tilnærmet umulig å kunne identifisere enkeltutøvere.

TV 2s dopingekspert, Mads Kaggestad, stiller seg også uforstående til helseteamets respons.

– Så lenge stoffet ikke føres til en enkeltperson, så vet ikke jeg hvorfor det inngår innenfor taushetsplikten å informere om stoffet brukes i løpet av OL. Om stoffet brukes i konkurranse, synes jeg det er uetisk, og jeg forventer at det ikke skjer. Når vi vet hvordan stoffet er misbrukt tidligere, så forventer jeg videre at Norge holder seg til den praksis som har vært normal tidligere, nemlig å ta utøvere på dette stoffet ut av konkurranse, sier han.

– Sterk medisin som er forbeholdt syke mennesker

– Hva tenker du konsekvensen blir av at man ikke kan svare på det spørsmålet?

– Jeg registrerer at dette har fått en viss oppmerksomhet internasjonalt. Først og fremst fordi Norge var åpne om forsendelsen i utgangspunktet. Og det var bra. Men jeg ville fulgt opp den samme åpenheten med å informere om hvor mye av medisinene som faktisk ble brukt og hvorfor den ble brukt. Dette gjelder særlig de to stoffene Kenacort og Celeston, stoffer som har fått mye oppmerksomhet gjennom avsløringer i sykkelsporten, fortsetter Kaggestad.

– Hva tenker du om at Kenacort og Celeston er med i legekofferten?

– Det er en etablert praksis at disse stoffene er med som akutt medisin for å være føre var. Alt med OL er ekstremt og det gjelder også HMS-tiltak hvor den norske troppen tar med seg alt fra egen brunost til medisiner. Det er flott at Norge informerer om hva de har med seg, men fordi disse stoffene har vært aktuelle i media i forbindelse med innrømmelser rundt kynisk misbruk i idretten. Så mener jeg det ville vært klokt å informert om disse stoffene faktisk ble brukt og i hvilken sammenheng. Dette er sterk medisin som er forbeholdt syke mennesker, og da bør de ikke brukes av utøvere i konkurranse. Er du så syk at du må ha intramuskulær tilførsel av Kenacort, så mener jeg du ikke bør få konkurrere. Det er i så fall i samsvar med reglene til MPCC (Bevegelsen for en troverdig sykkelsport, journ.anm), en linje jeg håper er lik linjen som kjøres i Norge, sier Kaggestad, og legger til:

– Jeg tror ikke tror Kenacort brukes av utøvere under konkurranse. Men når spørsmålet først er kommet ut, tror jeg det ville vært lurt å informere om eventuell bruk.