Klæbo utfordrer Bolt til sprintduell i New York

En overlykkelig Klæbo tok helt av på pressekonferansen etter sprintgullet.

Se Klæbo ta OL-gull i Sportsnyhetene øverst.

Det var lett å se det på han. En tung byrde var falt fra hans unge skuldre. Da han møtte pressen etter løpet var det en uvanlig snakkesalig Klæbo som snakket åpent om det vanvittige presset han har kjent på i forkant av OL.

– Ja, man merker det på kroppen. Jeg har sovet dårligere, og våknet på morgenen og begynt å kjenne etter om man er frisk. Er man frisk, har man vondt i kroppen, er man lik man skal være? forteller han.

Så nervøs at han frøs på fingrene

Han innrømmer at han i perioder har vært usikker på om han skulle greie å være i stand til å prestere.

– Hvis man begynner å kjenne etter, så kjenner man mye. Men hvis man får tida til å gå, så kjenner man mye. Det er er derfor jeg har prøvd å få dagene til å gå med ulik aktivitet. Så da har playstation hjulpet meg litt.

Spesielt ille var det før debuten på tremila.

– Før løpet på søndag var jeg så nervøs at jeg frøs på fingrene hele dagen. Etter skuffelsen på søndag ble jeg enda mer inspirert til å gjøre det bra her i dag. Jeg satt på rommet sammen med Emil Iversen i dag og snakket om det, og han var nervøs han også. Men det kan være bra å være litt nervøs, så lenge man holder det under kontroll. Jeg gjorde i alle fall ikke samme feilen som før Lahti i fjor da jeg gikk ut og trente tre ganger før løpet, sier han.

Utfordrer Bolt

Klæbo er ikke den som holder seg unna nettet i det daglige. Han er selv aktiv på sosiale medier, og får med seg mye av det som skrives. På godt og vondt.

– For meg er det viktig å være på sosiale medier.

Men:

– Det er klart at det er et trøkk og et press rundt man bare har sett starten av. Man vil jo at folk skal følge med og at folk skal bry seg, men til tider så er det tøft. Man får virkelig kjent på det slik som før et mesterskap nå. Det har virkelig vært mye til tider.

Men det er også ting på nettet som inspirer ham.

– Det viktigste jeg fikk med meg var at jeg la merke til at Usain Bolt sa at alle som tok OL-gull, og tagga han med den posering som han gjorde, skulle få en flaske med signert champagne. Så kanskje jeg skal finne på noe sånt.

– Hva kan du tilby da?

– Jeg kan ta imot en flaske champagne hvis han stiller opp på en 100-meter i Central Park. Han kan springe, så kan jeg gå på ski, så får vi se.

– Hvem vinner?

– Da må det være jævlig skarp snø da. Jeg tror nok han hadde løpt fort, ja.

Løste saken med morfar

De siste ukene har han også forandret mye på treningsopplegget. Også der har det vært mye usikkerhet for å bevare formen etter å ha herjet med de fleste konkurrentene hele vinteren.

– Det har ikke vært like mye trening de siste ukene. Jeg og morfar har satt oss ned gang på gang for å se på hvordan vi skulle løse dette Men vi greide heldigvis å finne en løsning som fungerte bra. Og det å få med seg en gullmedalje etter det presset som har vært de siste ukene, det smaker utrolig godt, smiler han.

Morfaren har hatt en svært viktig plass i hele karrieren. Og Klæbo forteller at det ikke alltid har vært en dans på roser.

– Det viktigste å gjøre det man har lyst til, og ha det gøy. Hvis jeg har lyst til å spille fotballkamp, så gjør jeg det for at jeg tror jeg blir en bedre skiløper. Det er ikke alltid at morfar godkjenner alt. Vi har hatt noen runder opp igjennom årene der jeg har fått nei.

– Har du et eksempel?

– Det var ikke så populært da jeg spilte fotballturnering innendørs før et skirenn i romjula. Da var han ikke blid, men det løste seg det også.

Neste øvelse er sprintstafett for Klæbo. Den skal han garantert gå. Selv er han også åpen for å gå andre ting enn sisteetappe på sprinten.

– Jeg tar gjerne en klassisk etappe hvis Finn (Hågen Krogh) vil gå den siste. Jeg regner med det blir avgjort etter 15 kilometeren på fredag. Jeg tar det jeg får.