lagkameraten mener gull-klæbo setter northug i skyggen:

– Det beste vi har sett

Lagkameraten om hvorfor Klæbo overgår Northug.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han mestrer alle elementer best. Jeg tror ikke jeg er så mye dårligere opp den siste bakken, men det hjelper ikke. Han er komplett, sier Pål Golberg, som selv havnet på en fin fjerdeplass i sprintfinalen.

Golberg mener også at Johannes Høsflot Klæbo er en bedre sprinter enn det Petter Northug var på sitt beste.

– Ja, men det er ikke noen tvil om at det Petter holdt på med i ti år var unikt. Men langrenn drives fremover og historien skrives nå. Det Johannes driver med er det beste vi har sett i sprint, sier Golberg til TV 2.

– Bedre enn Petter på sitt beste?

– I sprint, ja. Petter har 15 VM-gull eller noe sånt. Jeg glemmer ikke det. Men det er ikke noen tvil om at det er han (Klæbo, jou. anm.) man ser på nå. Hvis man ikke blir inspirert av det, er det bare å legge opp, sier Golberg, som legger til:

– For min del er det veldig inspirerende å lov til å se på det han holder på med. Jeg tror det er mulig - selv for en aldrende mann som meg - å løfte meg på mine eldre dager, sier 27-åringen om sin seks år yngre lagkamerat.

Klæbo er diplomatisk når han blir bedt om å kommentere sammenligningen med OL-vrakede Northug.

– Det kan jeg ikke svare på. Det er umulig å sammenligne generasjoner, sier 21-åringen.

– Synes det er artig å prøve nye ting
Gullvinneren selv forteller gjerne om hvordan han har jobbet for å utvikle sin revolusjonerende teknikk.

– Det er ikke sånn at jeg konstant prøver å finne på nye ting. Men når jeg kommer med en idé så tar det ikke lang tid før jeg går ut for å prøve den. Jeg og morfar bruker mye tid. Vi snakker og diskuterer, så prøver vi å gå ut og prøve de ideene på et tidlig stadium. Jeg synes det er artig å prøve nye ting, så er det ekstra stas når det blir brukt, sier Klæbo til TV 2.

– Er det viktig for deg å være innovativ?

– Jeg bare bruker den teknikken bare som jeg mener går fortest. Så er det opp til andre å løse det på sin måte. Men hvis jeg kan sette en måte å gå på ski på, så er det positivt, sier gullvinneren.

– De lærer om Klæbo-stil på finsk skiskole nå?

– Ha, ha. Ja når du så hvor fort Hakkola gikk på prologen i dag, så har de sikkert lært litt, spøker Klæbo.

– Man må ikke være redd for å utvikle sporten
Før jul spekulerte Det internasjonale skiforbundet (FIS) i at de ønsket å sette en stopper for den effektive «Klæbo-stilen», som man også fikk se i det avgjørende rykket i finalen.

Sportsnyhetene: Se hvordan Klæbo sikret gullet!

– Det er helt på jordet. Man må ikke være redd for å utvikle sporten når det handler om teknikk, sier Golberg.

– Vil det være en katastrofe for sporten om «Klæbo-stilen» blir forbudt?

– Ja, det blir i hvert fall veldig vanskelig å vite hvordan man skal tolke langrenn. Det som jeg mener er bra med langrenn kontra idretter hvor skjønn kommer inn i bildet, er at den som går raskest fra a til b vinner. Etter at Johannes kom inn i bildet, er det få som snakker om staking og at det er i ferd med å ødelegge sporten. Han har vært et friskt pust.

Klæbo virker ikke å la seg bekymre av spekulasjonene om et forbud.

– Jeg skal i alle fall springe så lenge jeg kan, så får de heller stoppe oss hvis det er det de skal gjøre, sier gullvinneren.

– Allerede en stor idrettsmann
Sprinttrener Arild Monsen var svært fornøyd med sin nye gullgutt.

– Han er allerede en stor idrettsmann. Det skapes forventninger når han vinner nesten hvert renn han er med i. Jeg er utrolig stolt av det han gjør, sier Monsen.

– Han hadde et enormt forventningspress, men innfridde. Hva betyr det?

– Han greier å senke tenningsnivået til et akseptabelt nivå. Det er der, men det må ikke gå over en grense. Da er det lett å åpne for hardt. Jeg hadde inntrykk av at Johannes bare gledet seg mer og mer. Han satte veldig pris på at det var andre som kjørte høy fart, sier Monsen.

– En enkel filosofi
Landslagstreneren påpeker også at Johannes' morfar og trener, Kåre Høsflot, fortjener mye skryt.

– Det er han og morfaren som skal ha mest ære for utviklingen. Vi har bare vært med i ett år, og har gjort det beste ut av det med et godt samarbeid. Alle løpere som kommer opp er et produkt av det miljøet de kommer fra.

– De har en enkel filosofi. Balansert, mye og god trening over lang, lang tid. Det begynte i tiårsalderen og har gått suksessivt oppover. Johannes er en av dem som trener aller mest i langrennsverdenen nå, sier Monsen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook