EKTEPAR: Her er Dronning Margrethe og prins Henrik fotografert under Dronning Margrethe sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot i april 2017.
Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
EKTEPAR: Her er Dronning Margrethe og prins Henrik fotografert under Dronning Margrethe sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot i april 2017. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Prins Henrik har reist hjem for å tilbringe sin siste tid på Fredensborg slott

Den danske prinsen har reist hjem fra sykehuset, men tilstanden hans er fortsatt alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag ble danske prins Henrik (83) utskrevet fra Rigshospitalet i København, melder Ekstra Bladet.

I en melding fra det danske kongehuset heter det at prinsens tilstand fortsatt er alvorlig.

– Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik er i dag blitt overført fra Rigshospitalet til Fredensborg slott, hvor Prinsen ønsker å oppholde seg i sin siste tid. Prinsens tilstand er fortsatt alvorlig, sier det danske kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby i en pressemelding.

Kommunikasjonssjefen utdyper til avisen BT at prins Henrik vil være sammen med sine nærmeste i den siste tiden.

– Ønsker å dø hjemme

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, forteller at det er lang tradisjon for at kongelige ønsker å dø hjemme.

– Triste nyheter fra Danmark i dag. For første gang tilkjennegir kongehuset nå at det går mot slutten for prins Henrik og at de derfor overfører ham til hans hjem på Fredensborg slott. Der har dronning Margrethe faktisk residert den siste tiden, og kanskje er det dette hun har forberedt?, sier Totland.

– Det er lang tradisjon for at kongelige helst vil dø hjemme - og dette har altså også vært prins Henriks ønske, sier kongehuseksperten.

Totland påpeker at det samtidig vil bli mye enklere for familien å besøke prinsen og ta farvel med han uten alt mediestyret utenfor Rigshospitalet.

– Historiske Fredensborg slott utenfor København har i alle år vært prins Henriks foretrukne kongelige hjem i Danmark. I den store parken har han kunnet gå lange turer til fots - og også ri, uten å bli forstyrret av presse og publikum. Det var også her han feiret bryllup med sin Margrethe i juni 1967, sier Totland.

Les mer om Prins Henriks liv på Totlands Kongeblogg.

Svulst på lungen

Prins Henrik har vært innlagt på sykehuset siden 28. januar. Kongehuset har tidligere meldt om at han har en svulst på lungen, men at den er godartet.

For fire dager kom beskjeden fra kongehuset om at prinsens tilstand var alvorlig forverret. Prinsens bror uttalte da at det ser ut som prins Henrik kun har uker igjen å leve.

Kronprins Frederik (49) reiste hjem fra OL i Sør-Korea for å være med sin syke far. I helgen besøkte hele den danske kongefamilien prins Henrik på sykehuset.

Dement

I fjor ble prins Henrik pensjonert fra sine offentlige plikter etter at det ble påvist at han lider av demens.

Før dette skapte prinsen store overskrifter da han i august sa at han ikke ville gravlegges sammen med dronning Margrethe (77).

Han begrunnet det med at han ikke kunne legges i graven med sin kone så lenge de to ikke var likeverdige. Prinsen uttalte at han ikke har fått den tittel og funksjonen som han ønsket.