PÅGREPET: Politiet har pågrepet elleve personer etter flere tyverier hos eldre søndag 11. februar og mandag 12. februar. Bildet er et illustrasjonsfoto.
PÅGREPET: Politiet har pågrepet elleve personer etter flere tyverier hos eldre søndag 11. februar og mandag 12. februar. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Junge, Heiko / NTB SCANPIX

Elleve personer pågrepet etter ran av eldre på Østlandet

Politiet ba mandag om publikums hjelp til å stoppe en tyveribande som trengte seg inn hos eldre. Tirsdag formiddag ble elleve personer pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har pågrepet syv personer i Oslo og fire personer ved Hamar, som skal ha tilknytning til tyverier hos eldre søndag 11. februar og mandag 12. februar.

– Pågripelsene skjedde etter tips fra publikum og politiets etterforskning knyttet opp mot de aktuelle bilene bandene har brukt, skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Politiet antar at samtlige av de pågrepne er rumenere.

Politiet i flere distrikter har samarbeidet om saken og jobber nå videre med etterforskningen.

Det planlegges avhør av de pågrepne i vente av fremstilling for varetektsfengsling.

Lurer seg inn

Politiet gikk mandag ut med en etterlysning av tre tyskregistrerte biler, etter at en aktiv bande hadde gjennomført flere tyverier med over en kort tidsperiode. De hadde da tatt seg inn i flere omsorgsboliger og bofellesskap for eldre.

Banden er satt sammen av både menn og kvinner, og det var kvinnene som lurte seg inn i hjemmene før mennene kom etter. De brukte en kjent fremgangsmåte, hvor de utgir seg for å være en annen for å få tilgang til hjemmet.

– I et tilfelle spurte to damer om å få vann. Mens de var på kjøkkenet med den fornærmede var det en tredjeperson som snek seg inn og tok de verdisakene som var å finne, fortalte Hans Bechmann politiførstebetjent hos Felles Straffesaksinntak FSI, til TV 2 i går.

Ikke personskade

Politiet meldte mandag 12. februar om at det ikke var utført noen voldelige handlinger, men derimot ufrivillige handlinger.

– I et tilfelle tok de ringene av fornærmedes finger, sier politiførstebetjenten.

Bechmann fortalte til TV 2 at banden utpeker seg de aller eldste. En av de fornærmede var hundre år gammel, og politiet antok at de bevisst forsøkte å finne de som kunne gjøre minst motstand.