Det ble et antiklimaks av de sjeldne da, først, Allan Dahl Johansson falt før han hadde gått én runde, og når Sverre Lunde Pedersen like etter mistet en sannsynlig medalje i samme sving på tirsdagens 1500-meter.

Etter løpet var det store spørsmålet hva som hadde skjedd.

Det kunne ingen av de svare på, men alle tre var enige i at isen må ta sin del av skylden.

– Isen sprekker

– Skøyten glapp. Jeg vet ikke hva som skjedde. Isen var sprø, så plutselig føyk bare skøyten av gårde, sa Dahl Johansson like etter mareritt-debuten.

Sindre Henriksen fikk den utakknemlige oppgaven med å gå i paret like etter, men 25-åringen ble ikke overrasket da han så lagkompisen skli av isen.

– Det var sykt kjipt å se. Jeg kunne bare gi ham et lite klapp på skulderen, men jeg måtte nullstille og tenke på mitt eget løp. Men jeg visste at isen kom til å være sprø. Jo lenger etter prepareringen, jo sprøere. Og det var nesten mer sprøtt enn jeg hadde forventet, sa Henriksen til TV 2 og flere norske media like etter løpet.

– Jeg tenkte at det kom til å skje. Vi må kanskje øve mer på sånn is. Vi har vært litt ute og kjøre på sånn is tidligere. Men om det er så sprøtt at folk sliter med å gå på skøyter, så burde de kanskje tenkt på å legge inn en ekstra vanning om de ikke klarer å lage isen bedre. Den sprekker, fortsatte han.

– Man må nesten være heldig med trekningen

Henriksen ble beste norske med en mer enn godkjent 7.plass i sin første OL-øvelse, men kunne, om resonnementet til nordmennene holder vann, havnet enda lenger oppe på resultatlistene om han hadde gått tidligere.

– Isen er rekordrask, men den er vanskelig å gå på. Man må nesten være heldig i trekningen. De beste gikk jo rett etter vanning. Men sånn er det, sa han.

For Lunde Pedersen, som lå an til en sølvmedalje da han nesten gikk i isen, var det ekstra surt.

– Isen er veldig bra og alt det der, men den blir preget når det går så mange par på den i så høy fart, sa han.

– Bidro isen til at det gikk som det gikk?

– Det er lett å si nå i etterkant at isen bidro til det, men det blir i alle fall ikke noe bedre dess senere man går.