Svindal trakk seg fra slalåmdelen da Hirscher vant sitt første OL-gull

Aksel Lund Svindal lå på andreplass og hadde slalåmskiene klare, men trakk seg. I den avgjørende slalåmdelen kunne ingen hamle opp med forhåndsfavoritt Marcel Hirscher.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag av kombinasjonen i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Flere alpinøvelser har blitt utsatt på grunn av sterk vind i OL-starten, men nattens kombinasjon gikk som oppsatt, riktignok ble utfordelen kortet ned til super-G-start.

Aksel Lund Svindal lå best plassert av de fire norske med andreplass etter utfor, men har etter slalåm-oppvarmingen besluttet å trekke seg i samråd med helseteam og trenerne.

Forhåndsfavoritt Marcel Hirscher innfridde forventningene på kombinasjonen. Østerrikeren tok sitt første OL-gull etter å ha vært så suveren som ventet på slalåmen.

– Han kan bli OLs store alpinist. Hirscher kan fort ta tre gull, så får vi se om han stiller i super-G. Jeg tviler litt på det. Han tenker nok at han vil stille der han kan vinne, sier TV 2s alpinekspert Jan Ove Nystuen i programmet TV-stua på tv2.no.

– Kan han bli tidenes største alpinist?

– Sammenligner du ham historisk, så er Ingemar Stenmark nesten uslåelig. Han har 86 seire i to disipliner. Det er nesten ikke til å tro, men så var det en annen tid og annet utstyr. Men rekorden står i dag. Så har du Alberto Tomba og Hermann Maier, men Hirscher har flere år foran seg og kan vinne alt hvis han orker og vil, slo Nystuen fast.

Frankrike tok både sølv og bronse ved henholdsvis Alexis Pinturault og Victor Muffat-Jeandet, mens Kjetil Jansrud ble beste nordmann på sjuendeplass, 2.15 bak Hirscher. Aleksander Aamodt Kilde kom på 17. plass.

– Han gjorde en grei slalåm, men vinden gjorde noe med hodet til Kjetil. Det er klart at han blir forstyrret av det, mente TV 2s alpinekspert.

– Jeg er den eneste utforløperen som er topp ti i dag. Jeg biter fra meg det jeg kan forvente. Det ville vært litt naivt å tro at jeg mirakuløst skulle slå Hirscher. Da er man ikke realist, sier Jansrud til NTB.

Trakk seg etter andreplass
Aksel Lund Svindal var bare sju hundredeler bak ledende Thomas Dressen fra Tyskland etter utfordelen, men det er over to år siden han sist hadde på slalåmski.

– Det er over to år siden jeg trente slalåm sist. To kneoperasjoner siden, for jeg har rett og slett ikke tålt det etter det. Så jeg skal stikke opp og prøve å kjøre noen svinger nå, men jeg vil ikke risikere noe fremover, sa Svindal til TV 2 etter at han var ferdig med utfor.

TV 2s alpinekspert er sikker på at Svindals forfall var planlagt.

– Aksel kjører nesten bare konkurranse for å spare knærne, men det var viktig å få en gjennomkjøring. Nå er utforen tidligst torsdag, og han kan ikke bare ligge på rommet. Han må holde kroppen i gang. Det beste for ham er å kjøre på ski, og det fikk han gjort her. Aksel gjorde en helt okay gjennomkjøring, sier Nystuen i programmet TV-stua på tv2.no.

Misfornøyd med slalåmen
I målområdet etter utforen var det ikke den store optimismen blant de norske gutta.

Kjetil Jansrud var ikke fornøyd med tiden da han kom 27 hundredeler bak Dressen. Han ristet på hodet etter målgang, men sa etterpå at han var fornøyd med kjøringen som gjør at han er på fjerdeplass før slalåmdelen. Jansrud ble også hindret av vinden på den avgjørende slalåmen.

Aleksander Aamodt Kilde tapte veldig mye tid i starten av sitt løp og var oppgitt da han kom til mål. Kilde ligger på 18. plass, 1,86 sekunder bak teten. Kilde kjørte seg til slutt opp på 17. plass.

Sebastian Foss Solevåg havnet over fem sekunder bak teten i utfor og ga seg selv et svakt utgangspunkt foran del to. Den slalåmsterke utøveren havnet til slutt på 58. plass. Solevåg kjørte ut i slalåmdelen.