Servicemannen Alexander (23) reddet dagen for Gull-Lundby

Maren Lundby møtte redningsmannen etter gull-hoppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maren Lundby tok Norges andre gullmedalje i Pyeonghang-OL da hun hoppet til gull i Alpensia-anlegget mandag, men historien kunne vært en helt annen om det ikke hadde vært for servicemannen Alexander Henningsen. Han oppdaget en utstyrsfeil som kunne ødelagt alt for Lundby.

Henningsen forteller til TV 2 at det var tilfeldigheter som gjorde at han oppdaget feilen.

– Etter fallet tenkte vi at vi skulle sjekke alt utstyret. Jeg sjekket ski og bindinger siden det er mest utsatt. En time før prøveomgangen tenkte jeg at jeg også måtte sjekke skoen. Det viste seg at bakpå, der man fester klossen, var det en bit som var knekt. I verste fall kunne det gått ille, sier han, og forklarer:

– Skoene er laget av lær og plast. Det er en plastbit hvor man setter inn klossen slik at skien sitter fast.Vi skar vekk alt som var knekt og skrudde inn en aluminiumserstatter som er helt lik. Det er ikke reserveutstyr, men vi har med oss utstyr i tilfelle slike ting skal skje. Vi så at vi hadde tid til å fikse det, sier Henningsen.

Lundby er ikke i tvil om at hun kan takke servicemannen for gullet.

– Hvis han ikke hadde oppdaget det hadde jeg sikkert endt på 30. plass. Han reddet dagen, sier hun.

Henningsen er mer beskjeden.

– Det er vanskelig å si om det hadde blitt gull om jeg ikke hadde oppdaget det. Det kan være det hadde gått bra, men det hadde vært en risiko, sier han.

Lundby var et eneste stort glis etter seieren. Det smakte nok ekstra godt etter nedturen i Lahti-VM i 2017. Da ledet hun etter 1. omgang, men sviktet i finalen og endte som nummer fire.

– I fjor klarte jeg ikke å takle presset. Trikset jeg har kjørt her er å late som det er trening. Det er to vanlige hopp. Det er alt rundt og omstendighetene som kan påvirke det i en eller annen retning. Vi har klart å vinkle alt til å bli noe positivt. Jeg fikk en melding i går om at Simen Hegstad Krüger hadde gått på trynet. Da tenkte jeg at det var gulloppskriften, ler Lundby.