REAGERER: Høyres Tina Bru spør om kreftpasienter som har røyket hele livet, også bør betale for egen behandling. Foto: TV 2
REAGERER: Høyres Tina Bru spør om kreftpasienter som har røyket hele livet, også bør betale for egen behandling. Foto: TV 2

Raser mot Frp-forslag om abort: – Bakstreversk og kvinnefiendtlig

Dersom en kvinne tar abort, bør hun selv betale for inngrepet, mener Aust-Agder Frp. Forslaget møter motstand så vel internt som fra regjeringspartnerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har kvinner rett til selvbestemt abort til og med 12. uke av svangerskapet. Inngrepet er gratis for kvinner bosatt i Norge. Men det bør det bli slutt på, mener et flertall i Frps fylkeslag i Aust-Agder.

Under fylkeslagets årsmøte i helgen ble det vedtatt med 18 mot 17 stemmer at kvinner bør betale for abort selv.

– Det handler om å ta konsekvensene av handlingene en gjør, og man vet hva konsekvensene av ubeskyttet samleie er, sier Silje Flaten Haugeli i Aust-Agder Fremskrittsparti til NRK.

Sier nei

Fylkeslagets resolusjonsvedtak blir oversendt til Frps landsstyre, som så vil ta stilling til om det skal videresendes til landsmøtet for realitetsbehandling senere i vår.

– Dersom denne resolusjonen løftes opp i partiet, så må vi jo ta diskusjonen. Men selv er jeg sterkt imot. Vi bør beholde dagens ordning og holde fast ved den politikken vi har, sier Frps likestillingspolitiske talskvinne Silje Hjemdal til NTB.

Stortingsrepresentanten fra Hordaland har ingen tro på at forslaget vil bli fremmet for landsmøtet, men sier hun vil ta kampen for kvinnenes rettigheter dersom det likevel skulle bli en aktuell diskusjon. Hun mener det kan utfordre retten til selvbestemt abort.

– Hva vet vel vi om bakgrunnen for at den enkelte kvinne ønsker abort? Det kan være snakk om voldtekt, at fosteret er sykt, at kvinnens helse står i fare eller at hun ble gravid selv om det ble brukt prevensjon, sier hun.

Tommel ned

Også fra regjeringspartnerne Venstre og Høyre får forslaget fra Aust-Agder Frp hard medfart.

– Jeg håper Frp sentralt ikke legger seg på denne linjen. Forslaget er konservativt, bakstreversk og kvinnefiendtlig, sier leder Naomi Ichihara Røkkum i Norges venstrekvinnelag.

Leder Tina Bru i Høyres kvinneforum er like kritisk.

– Vi har gratis, universelle helsetjenester i dette landet. Med logikken som dette forslaget legger opp til, kan vi spørre om det neste blir at samfunnet skal slutte å betale for behandling av kreftpasienter som har røyket hele livet, sier Bru til NTB.

Forrige helg avviste Rogaland Frp et annet omstridt abort-forslag om å utrede juridisk abort. Forslaget fra Stavanger Frp ble kraftig kritisert, blant annet av Norsk Kvinnesaksforening og flere politiske partier. Nyvalgt fylkesleder Bente Thorsen var selv glad for at årsmøtet avviste forslaget, som hun mener ville ha satt kvinner i en langt vanskeligere situasjon.

De siste årene har antall aborter gått ned i Norge, og i 2016 var tallene historisk lave.

(©NTB)