INGEN FOLKEFEST: Det er stusselige TV-bilder fra løypene i Sør-Korea, både på langrenn og skiskyting.
INGEN FOLKEFEST: Det er stusselige TV-bilder fra løypene i Sør-Korea, både på langrenn og skiskyting. Foto: Terje Pedersen NTB/Scanpix.

– Skulle ønske OL var i et land der idretten betydde noe

De norske skiskytterne syns det er trist å kjempe om OL-gull i folketomme løyper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske skiskytterne er vant til å konkurrere foran nærmere 40.000 tilskuere i Tyskland, og andre steder i Europa.

I Pyeongchang møter de en halvfull stadion-tribune, og folketomme løyper.

Det er ikke den scenen de skulle ønske å utøve karrierens viktigste konkurranser på.

– Jeg skulle jo ønske det var mer stemning ute i løypen, og at OL var i et land der idretten betydde noe. Så det er kjedelig, men det man håper er at det vil inspirere nye generasjoner til å begynne med idretten vår. Så jeg håper de bruker anleggene her nede, og at det kommer noen sørkoreanere som hevder seg i skiskyting om noen år, sier Johannes Thingnes Bø til TV 2.

Sør-Korea har med ett håp i OL på hjemmebane, etter at russiske Timofej Lapsjin byttet statsborgerskap i 2017. Utenom det er ikke rekrutteringen all verden å skryte av.

– Det er jo ikke dette vi forbinder med skiskyting

Selv om det utvilsomt er mer stas å krysse målstreken først foran en kokende folkemasse, blir de norske løperne i alle fall ikke distrahert ute i løypen.

– Det er jo ikke dette vi forbinder med skiskyting. Men sånn er det her, og vi får i alle fall roen ute i løypen, sier Emil Hegle Svendsen med et smil.

Erlend Bjøntegård er det positive alibiet i troppen, og sier han faktisk er positivt overrasket over tilskuerantallet så langt.

– Det blir nesten som i gamledager, da vi gikk kretsrenn. Men jeg syns faktisk det er brukbart med liv her til at det er et OL i Korea, sier Bjøntegård.

– Du trodde det skulle være færre tilskuere?

– Ja, jeg hadde faktisk forventet at det skulle være færre, ler han.

– Kollektiv svikt

Bortsett fra en overraskende femteplass til Bjøntegård på sprinten, har de norske skiskyttergutta levert langt under forventningene så langt i OL.

– Vi har en kollektiv svikt i laget her nå, og det kan vi være bekjent av. Det har vært en dårlig start på OL, men vi må prøve å jobbe oss tilbake. Når du merker at det går til helvete er det vanskelig å snu det. Jeg får ingen god følelse på skytingen, og da baller det på seg, sier en frustrert Emil Hegle Svenden etter mandagens jaktstart.

Tarjei Bø skjøt om medalje på siste skyting på jaktstarten, men med to bom ble det en sur fjerdeplass - langt bak pallen.

– Fjerdeplass er jo den verste plasseringen du kan få i OL. Det er tungt, for det er jo der her du lever for, understreker Tarjei Bø.