MAMMA TIL GULL-KRÜGER:

– Før junioralderen var han egentlig ikke noe god i det hele tatt

Søndag overasket Simen Hegstad Krüger alle med å bli Norges første gullgutt i Pyeongchang. – Etter fallet tenkte jeg det kanskje var like greit å ikke se rennet, sier mamma Inger Hegstad Krüger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Simens mamma gjestet God morgen Norge mandag fortalte hun åpent om forventninger og spenningen knyttet til søndagens 30-kilometer skiathlon.

For dramatikken oppstod tidlig da Simen Hegstad Krüger gikk rett på trynet allerede på vei ut fra stadion.

– Da Simen falt mistet jeg troen. Det var helt forferdelig vondt å se på, og jeg tenkte at dette ikke kunne gå, sier Inger.

Da løpet i Pyeongchang var i gang, var skimamma Krüger på vei ut døra for å kjøre datter Solveig Hegstad Krüger til norgescup på Åsen.

– Etter fallet tenkte jeg at det kanskje var like greit å ikke se dette rennet, ler Inger, men påpeker at det ikke var derfor hun stakk av.

Gull i OL-debuten

Men at det var like greit å ikke se søndagens renn skulle vise seg å være helt feil. For da Inger og Solveig Krüger satt i bilen og hørte på løpet på radio, skjønte de at Simen begynte å taD innpå de andre.

– Jeg tenkte det var bra at Simen fikk gå i gruppen med de andre gode og dermed få en følelse av å gå i OL, sier Inger.

Hun innrømmer at hun tenkte at før eller siden vil noen rykke fra, og at Simen ville være for sliten til å henge på.

På dette tidspunktet hadde Simen gått 15 km slalåm mellom konkurrentene på klassisk ski og var i ferd med å spise opp forspranget.

– Når han fikk luken skjønte jeg ikke at det var så kort igjen, så jeg tenkte at Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna ville ta han igjen. Men så sa Solveig at det bare var 1,5 km igjen, ler Inger.

Da løperne rundet 26,25 kilometer, fosset Simen fra konkurrentene med en luke på ni sekunder. Og 2,9 sekunder før mål var luken økt til over tjue sekunder.

Simen Hegstad Krüger krysset målstreken som Norges første gullmedaljør, i hans første OL noen sinne.

– Vi satt og grein i bilen begge to. Og da vi kom frem til skistadion ble det enda mer grining og klemming fra kjentfolk, forteller Inger.

– Før junioralderen var han egentlig ikke god i det hele tatt

Inger forteller at Simen alltid har vært fysisk og koordinert i kroppen. Hun husker hun tenkte at han kanskje kunne blitt turner på grunn av koordinasjonen. Men det var skiinteressen som var størst, og spesielt det å gå lange skiturer.

– Opp igjennom har han beholdt skigleden og den fysiske lekenheten. Når vi går skitur i påsken er Simen som en hund som skal utforske alt mulig, forteller Inger.

– Men han har ikke hevdet seg resultatmessig før de seneste årene?

– Nei, han begynte å bli god midt i junioralderen. Da han var 17-18 år begynte han å hevde seg blant de 10 beste på juniornivå, men før det var han egentlig ikke noe god i det hele tatt, sier Inger.

SKIGLAD: Simen har alltid vært glad i å gå på ski, men det var langturene han likte best. Foto: Privat
SKIGLAD: Simen har alltid vært glad i å gå på ski, men det var langturene han likte best. Foto: Privat

Ikke glad i renn

Hun forteller videre at det tok litt tid før han i det hele tatt synes det var gøy å konkurrere. Hvis det var opp til Simen ville han helst bare gå lange skiturer uten å bli forstyrret av renn. Inger forteller også at han var nokså liten og spinkel som barn.

– Da han var i 14-15 års alderen og deltok på hovedlandsrennene fikk han 70. plass som beste resultat, sier Inger.

Dermed er Simen et levende eksempel på at man aldri skal gi opp og at alt kan skje. Og på fredag kan det skje fantastiske ting igjen, for da skal han konkurrere i øvelsen han er spådd å gjøre det best i.

Godt rustet for ny seier

– Det er 15 kilometer og intervallstart som egentlig er Simen sin greie. Vi har jo hørt mye om de elendige spurtegenskapene til Simen, så vi trodde alle at det var 15 kilometer som var hans distanse, sier Inger.

Sammen med Simens far og kjæreste reiser hun over til Sør-Korea på onsdag for å se Simen forhåpentligvis herje i 15-kilometeren på fredag.