ADVARER: Politiet advarer om tyveribande som tar seg inn i hjemmene til de aller eldste. Bildet er et illustrasjonsfoto.
ADVARER: Politiet advarer om tyveribande som tar seg inn i hjemmene til de aller eldste. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Politiet advarer:

Bande tvinger seg inn hos eldre på Østlandet

Politiet ønsker publikums hjelp til å stoppe en bande som tar seg inn hos eldre mennesker langs kystlinjen på Østlandet. Tyveribanden er aktive nå, advarer politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har det vært flere tyverier i hjemmene til eldre personer langs kysten på Østlandet, advarer politiet.

– Personene trenger seg inn hos de som kan gjøre minst motstand, altså de aller eldste. I ett tilfelle var fornærmede hundre år gammel, sier Hans Bechmann, politiførstebetjent hos Felles Straffesaksinntak FSI.

Kjent fremgangsmåte

Tyveribanden trenger seg inn hos eldre personer som bor i omsorgsboliger og bofelleskap for eldre. Politiførstebetjenten opplyser om at det ikke er snakk om innbrudd, men inntrengning. Dette er en kjent fremgangsmåte, hvor de lurer seg inn i boligen på en tilsynelatende uskyldig måte.

– I et tilfelle spurte to damer om å få vann. Mens de var på kjøkkenet med den fornærmede var det en tredjeperson som snek seg inn og tok de verdisakene som var å finne, forteller Bechmann

Det er mistanke om at det både er kvinner og menn i banden. Kvinnene lurer seg inn i hjemmet, mens mennene kommer inn når de har tilgang til boligen. Det er rapportert om tilfeller hvor de utgir seg for å være hjemmesykepleiere eller postbud, melder politiet.

– Det er ikke rapportert om vold, men ufrivillige handlinger. I et tilfelle tok de ringene av fornærmedes finger, sier politiførstebetjenten.

Aktive nå

Politiet har hittil fått opplysninger om et tilfelle i Grimstad ved 11-tiden i går, søndag 11. februar. Det var et nytt tilfelle like etterpå i Gjerstad rundt klokken 14. Senere samme dag var det to inntrenginger i Stathelle i Telemark etter klokken 14, før de tok seg videre til et i området Brevik i 17-tiden.

I dag, mandag 12. februar har det vært et forhold i Hof klokken 11. Etter klokken 11 er det rapportert tre tilfeller i Holmestrand og ett i Sande. Politiet antar at banden er aktiv nå.

Ifølge politiet beveger banden seg i retning Oslo. I den anledning ønsker politiet tips fra publikum om tre observerte kjøretøy. Informasjon ligger nederst i artikkelen.

Sjekk legitimasjon

Politiet vet at det er snakk om damer som mest sannsynlig er ifølge med menn. De er ikke etnisk norske, og har et syd-europeisk utseende. Damene snakker gebrokkent engelsk og dårlig norsk. Politiet har hittil ingen beskrivelser av videre personer involvert.

Politiet oppfordringer ingen å slippe noen inn i boligen sin om de ikke er sikre på hvem de er. Man skal holde døren låst og spørre om legitimasjon dersom det er ukjente som ringer på. Både hjemmesykepleiere og servicepersonell bærer ID-kort.

Publikum må ikke handle selv, men kontakte politiet om de mistenker å ha observert de mistenkte.

Ønsker tips

Politiet ønsker tips om tre tyskregistrerte kjøretøy:

Registreringsnummer: DUHF 1214 – Mørk Mercedes

Registreringsnummer: DOWC 1745 – Mørk eller svart Ford Fiesta/Fokus

Registreringsnummer: DOKB 1179 – Ukjent type/sølv Audi stasjonsvogn.

Dersom noen observerer eller har opplysninger om disse kjøretøyene, vennligst kontakt Politiet på telefon 02800.