Dette trenger du:

  • Ca ½ kg løk
  • 2-3 ss smør
  • 1 ts sukker
  • 2-4 fedd hvitløk
  • 1 ss hvetemel (kan sløyfes)
  • 2 kvister frisk timian
  • 2 dl tørr hvitvin, tørr vermut, portvin eller eplejuice
  • 1 ss sennep, gjerne sterk
  • 1 l god kraft
  • 1 laurbærblad
  • Grovmalt pepper
  • 1 ts salt
  • Vellagret ost, for eksempel Gruyère eller lagret Jarlsberg
  • Ca 50 g revet parmesan
  • 4 skiver daggammel halvgrovt brød
  • Mykt smør rørt sammen med finhakket hvitløk

Slik gjør du:

Rens og del løken i tynne skiver og finhakk hvitløk. Smelt smør i en vid gryte. Tilsett løk og sukker og la surre på svak varme under omrøring til løken «faller» sammen og blir gyllen (løken skal ikke bli mørk brun). Tilsett hvitløk og timian mot slutten.

Tilsett hvetemel og sennep og la surre et par min, før vin eller eplejuice tilsettes under omrøring. Kok opp og la småkoke i 5-6 min (uten lokk). Tilsett kraft og laurbærblad. Kok opp og la suppen trekke (rett under kokepunktet) i 30-40 min. Smak til med salt og pepper.

Smør brødskiver med hvitløksmør, del brødet i terninger og stek i litt hvitløksmør i en stekepanne til brødterningen er sprøe og gylne.

Fordel suppen i ovnssikre porsjonsformer, legg brødterningene over og dryss over rikelig med ost.

Gratiner i varm ovn, 250 C og stek i 6-8 min eller under grillen i kort tid, til osten har fått en gyllenfarge.

Server med fersk godt brød, gjerne valnøtt eller olivenbrød.