DRAMATISK LETEAKSJON: Først da guttene var berget ut, kom Sea King-helikopteret fra Sola. Foto: Sindre Hegglund-Dalseth.
DRAMATISK LETEAKSJON: Først da guttene var berget ut, kom Sea King-helikopteret fra Sola. Foto: Sindre Hegglund-Dalseth.

Gutt (3) i pulk lå fanget under to meter snø – nå forteller faren om de kritiske minuttene

– Han var blå da vi fikk ham ut, men så hørte vi gråten, forteller pappa Stian Eriksen (36).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 16.30 søndag fikk Sørvest politidistrikt melding om at fire personer var tatt av et snøskred like ved turisthytta Tomannsbu i Hunnedalen.

De fire tilhører to familier som hadde vært på hyttetur sammen. De var på vei ned til parkeringsplassen på ski da de ble tatt av skredet. Der hadde de avtalt med en brøytebilsjåfør at de skulle kjøre kolonne sammen med andre biler ned fra fjellet.

Lette etter guttene

En av fedrene, Stian Eriksen (36), forteller i en epost til TV 2 om den dramatiske opplevelsen. Han ønsker ikke å stille til intervju.

Han forteller at at turen ned til parkeringsplassen var veldig hard på grunn av sterk vind og store mengder snø.

– Vel nede på parkeringen får vi beskjed om at det allikevel ikke blir muligheter for å komme seg ned ved kolonnekjøring. Vi anser turen opp til hytten igjen som for vanskelig med de barna vi har med oss.

De søkte ly i en hytte i nærheten noen timer. Herfra var det bare 15 minutter tilbake til hytta de hadde vært på helgebesøk i, og de vurderte været slik at de ville klare turen.

Han forteller at de fikk følge av eieren av hytta hvor de hadde søkt ly, og avtalte med en annen hytteeier lenger oppi dalen at han skal gå dem i møte med truger og tråkke vei nedover.

– Vi gikk i tett rekke og startet på en stigning i et dalsøkke. Her var det en åtteS meter høy voll på høyre side av oss. Det er her det skjer. Hele veggen løsner og skredet kommer mot oss.

En kamp om minutter

Stian Eriksen forteller at han blir begravet til haka. Moren i familien hadde snø til haka, mens deres syv år gamle sønn er helt begravet. Faren i vennefamilien har snø til magen, mens hans sønn på 17 er fullstendig borte. Det er også Eriksens sønn på tre år, som satt i pulk.

Den andre pappaen klarer å finne Eriksens sønn på 7 år. Han ble gravd frem og brakt i sikkerhet på en hytte like ved.

Eriksen selv klarte å komme seg løs i løpet av det han anslår som et kvarter, og også mor i familien ble gravd løs.

– Vi lette på måfå etter de to savnede guttene. Etter nye 15-20 min fant vi gutten på 17. Han var bevisstløs og fremsto nedkjølt, forteller Eriksen.

Heldigvis våknet han til liv etter noen minutter. Letingen etter pulken med treåringen fortsatte. Ifølge faren tok det nye 15 minutter før han ble lokalisert.

– Gutten var blå, men gråt i det han han ble dratt opp. Han hadde ligget under 2 meter snø i opp mot 45 minutter. Men pulken hadde gjort at han hadde blitt skånet fra snøen og sannsynligvis hadde han luftlommer, forteller faren.

Underveis hadde de opprettet kontakt med politi og sykehus, og holdt løpende kontakt mens redningsarbeidet pågikk. Tre-fire hyttenaboer kom til med spader og bisto i arbeidet.

De ble fraktet i sikkerhet i den nærliggende hytten. Etterhvert kom Røde Kors og Sea King med lege om bord. De ble fraktet til Sola flyplass med helikopteret og videre til traumeteam på sykehuset.

Eriksen forteller at 17-åringen fikk konstatert et lite brudd i ryggen. Men alle de involverte er i dag utskrevet fra sykehuset og er hjemme igjen.

Familiene ønsker å takke fantastiske hyttenaboer som gjorde en uvurderlig innsats for å redde livene deres, og er også takknemlige for oppfølgingen fra Røde Kors, Sea King og sykehuset.

En av de som hjalp til i leteaksjonen er hyttenabo Andreas Vollan. Han ble først intervjuet av Aftenbladet.

Dramatisk

– Det første vi gjorde var å orientere oss om hvor de lå, også begynte vi å grave med hendene, sier Vollan til TV 2.

Forholdene var svært vanskelige.

Andreas Vollan var med å redde ut guttene. Foto: Privat
Andreas Vollan var med å redde ut guttene. Foto: Privat

– Vi fant 17-åringen etter 15-20 minutter. Han var i ferd med å bli blå, og det tok litt tid før vi fikk vekket han. Etterhvert blunket han med øynene og han kom til seg selv, forklarer Vollan.

– Tøft

Så fortsatte jobben med å berge treåringen fra snømassene.Den lille gutten satt i en pulk da skredet gikk.

– Det tok ytterligere 15 minutter før vi klarte å finne treåringen, og det var tøft. Det var så mye snø og du graver deg ned, så det var vanskelig og få opp snøen. Vi klarte å bytte på jobben, så midt i fortvilelsen var det et godt samarbeid, sier han.

Da redningsmannskapene til slutt klarte å lokalisere den lille gutten forteller Vollan om noen intense sekunder.

– Det var en utrolig lettelse da han beveget på seg. Det føles jo helt håpløst, men du må bare spa videre. Folk var veldig rolig og fokuserte midt oppe i fortvilelsen, forteller Vollan.