Overlegent Fourcade-gull og svensk sensasjonsmedalje da de norske skjøt seg bort

To nordmenn skjøt for medalje på siste skyting, men totalsprekk på siste stående sørget for nok en skuffende norsk dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter i sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Få OL-reaksjoner i TV-stua og vårt livesenter her!

En revansjesugen norsk gjeng gikk ut på herrenes jaktstart på skuddhold av lederne etter den skuffende sprinten søndag, men klarte aldri å få sin revansje.

I stedet ble løpet en parademarsj for Martin Fourcade, som slo grusomt tilbake etter at han for første gang denne sesongen havnet utenfor pallen søndag. Franskmannen vant i overlegen stil etter kun én bom totalt.

Sølvet gikk til den 20 år gamle svenske sensasjonsmannen Sebastian Samuelsson, som spurtslo tyske Benedikt Doll i kampen om den nest gjeveste medaljen.

– Kollektiv svikt

Både Tarjei Bø og Erlend Bjøntegaard skjøt om OL-medalje på siste skyting, men sprakk fullstendig.

De endte på henholdsvis 4. og 9. plass til slutt, med henholdsvis to og tre bom på siste stående.

– Fjerdeplass er jo den verste plasseringen du kan få i OL. Det er kjedelig. Vi er seks mann inn til siste skyting, og du vet at noen av dem vil lykkes. Så du gjør jo alt du kan for at du skal være en av dem, men da jeg bommet begge de to første skuddene gikk rullegardinen ned. Det er tungt, for det er jo der her du lever for, sier en skuffet Tarjei Bø til TV 2 etter løpet.

– Hvor lenge kommer du til å tenke på den skytingen?

– Du prøver jo å bli fort ferdig med det. Heldigvis var det to bom, og ikke bare én som ødela. Jeg var rett og slett ikke god nok, det var ikke marginer som gjorde at jeg tapte medaljen. Marginer er verre å svelge, presiserer stryningen.

Emil Hegle Svendsen ble nummer 20 med fem bom totalt, mens Johannes Thingnes Bø skjøt seks bom og ble nummer 21.

– Det er jævlig kjedelig. Jeg får ingen god følelse på skytingen, og det vil seg liksom ikke. Da blir det vanskelig. Vi har egentlig en kollektiv svikt her nå, og det kan vi ikke være kjent med. En dårlig start på OL, men vi må bare jobbe oss tilbake, sier Hegle Svendsen.

Slik var løpet - oppløftende første skyting for de norske
En utrolig førsterunde fra Martin Fourcade, som lå 22 sekunder bak etter søndagens sprint og gikk ut som nummer åtte, sørget for at franskmannen satte preget på løpet allerede fra start, og gikk inn til første skyting sammen med alle dem som hadde startet foran ham.

Etter én bom klarte franskmannen allikevel ikke å overta kommandoen i løpet med en gang, og Julian Eberhard fra Østerrike og Arnd Peiffer fra Tyskland var fremdeles i tet etter skyting.

Med norske øyne var det en oppløftende førsteskyting, selv om Erlend Bjøntegaard, som var best plassert forut for start etter sin 5. plass søndag, fikk én bom. Både Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø skjøt nemlig fullt på sine skytinger, og avanserte i feltet.

Halvard Hanevold, som vant tre OL-gull og fem VM-gull i sin karriere som skiskytter, gjestet TV-stua under herrenes jaktstart.

– Det er nesten irriterende at de trengte ett renn for å gå seg inn. Det er så bra. Vi er der vi skal være nå, sa Hanevold etter den første skytingen.

Tarjei Bø imponerte på andre skyting - to norske skjøt seg bort
Thingnes Bø, som startet som nummer 31, hadde klatret ti plasser inn mot den andre liggende skytingen, der spenningen igjen var stor. Også denne gangen fylte Tarjei Bø, og var for fullt med i medaljekampen. Han gikk ut som nummer tre, kun 11,9 sekunder bak ledende Peiffer.

– Tarjei er ikke langt unna, og dette lover bra. Dette er topp underholdning, sa Johan Kaggestad fra TV-stua.

Fullt hus ble det også på Peiffers landsmenn Erik Lesser og Simon Schempp, noe som betød tre tyskere blant de fire beste etter liggende. Martin Fourcade skjøt også fullt, og var nummer seks, 21.4 sekunder bak lederen.

Erlend Bjøntegaard var også blant dem som fylte, og var nummer elleve, 34,7 sekunder bak, men både Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø pådro seg her to bom. De var derfor langt bak på henholdsvis 24. og 28. plass.

Fourcade avgjorde på første stående
På den tredje runden ble det igjen gått tøft i gruppen bak ledende Peiffer, og de to andre tyskerne fikk med seg både Tarjei Bø, Fourcade, Eberhard og svenske Sebastian Samuelsson opp til sprintvinneren inn mot første stående.

I en sjumanns skytterkamp av en annen verden var det kun Fourcade som klarte å treffer fem ganger, mens de seks andre - inkludert Norges største medaljehåp Tarjei Bø - alle pådro seg en strafferunde.

– Tarjei kom tidlig opp og stresset de andre gutta. Han er sterk. Tarjei har vært plaget med mye sykdom i sin karriere, men til tider rocket på treningene til landslaget, sa Hanevold i TV-stua.

Dermed åpnet det seg muligheter for kobbelet som kom inn i puljen like bak. Der var Erlend Bjøntegaard blant dem som fylte, og dermed var to nordmenn i medaljekampen før siste skyting. Bø gikk ut som nummer tre, 24,7 sekunder bak Fourcade, mens Bjøntegaard var nummer sju, 31,2 sekunder bak.

Hegle Svendsen pådro seg for øvrig to nye bom, mens Johannes Thingnes Bø bommet hele fire ganger. De var henholdsvis 2,12 og 3,12 bak etter tredje skyting.

Medaljekamp på siste stående skyting - nordmennene sprakk
Tarjei Bø gikk en sterk nest siste runde, og dro foran i gruppen som bestod av Samuelsson, Schempp, Peiffer, Benedikt Doll og Bjøntegaard. Og ettersom Martin Fourcade i ensom majestet hadde skutt ned fem blinker allerede før de andre var inne til skyting nummer fire, ble det i praksis en ren kamp om medaljene mellom de seks.

– Fourcade er en luring. Mens andre kun fokuserer på seg selv under rennene, så følger han med på resultattavlen underveis. Han går på en måte i en setting og kontekst, og finner den posisjonen han vil være i, sa Hanevold i TV-stua.

Men der Fourcade hadde full kontroll, ble det totalsprekk på de norske, med tre bom på Bjøntegaard og to på Bø. Tyske Doll og svenske Samuelsson holdt derimot hodet kladt, og var de eneste som skjøt fullt.

På den siste runden gikk Fourcade i ensom majestet og triumferte i overlegen stil, mens Samuelsson spurtslo Doll i den spennende kampen om sølvet.

Det ble også spurtoppgjør om 4. plassen, der Tarjei Bø sikret norsk fjerdeplass, 1 minutt og to sekunder bak Fourcade. Erlend Bjøntegaard ble nummer ni, og var til slutt 1.26,3 bak i mål.

Lengre bak i feltet gikk Emil Hegle Svendsen inn til 20. plass, mens Johannes Thingnes Bø ble nummer 21. De var henholdsvis 2.41,5 og 2.51,0 bak, og Hanevold var spesielt skuffet over Emil Hegle Svendsens innsats.

– Emil går for dårlig på ski, rett og slett. Han har hatt en del mageproblemer og liksom ikke fått trent ordentlig i perioder. Han har gått glipp av sine beste år, på en måte. Det som kunne vært en gradvis forbedring har blitt litt kranglete de siste årene, sa den tidligere skiskytterstjernen i TV-stua.

Slik var avstanden til ledende Arnd Peiffer, som til slutt ble nummer åtte, før start for de norske og Martin Fourcade:

  • Erlend Bjøntegaard (5.plass, 17,4 sekunder bak)
  • Martin Fourcade (8. plass, 22,1 sekunder bak)
  • Tarjei Bø (13. plass, 33,7 sekunder bak)
  • Emil Hegle Svendsen (18. plass, 45,0 sekunder bak)
  • Johannes Thingnes Bø (31. plass, 1 minutt og 12,7 sekunder bak)

Se hele resultatlisten i vårt livesenter!