Historiske Laura Dahlmeier helt suveren på jaktstarten

Laura Dahlmeier unngikk å bli tatt av vinden på standplass og tok en suveren seier på mandagens OL-jaktstart. Marte Olsbu ble nummer fire.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg OL-øvelsene og få reaksjoner i TV-stua gjennom hele mesterskapet!

Det var kraftig vind og ufyselige værforhold under mandagens OL-jaktstart i Pyeongchang.

Se høydepunkter i Sportsnyhetene øverst!

Tyske Laura Dahlmeier taklet de vanskelige forholdene best på standplass og tok en suveren seier. Hun traff 19 av 20 på standplass og cruiset inn til seier.

– Hun er den perfekte skiskytteren, og viser i hvert mesterskap at hun har en vinnerskalle som ingen av oss andre har, roste Tiril Eckhoff til TVNorge om vinneren.

Tyskeren ble den første kvinnen i historien som vant jaktstarten etter å ha vunnet sprinten tidligere i OL.

Blant herrene har kun Ole Einar Bjørndalen klart samme bragd.

– Det var fantastisk å vinne. Jeg var sliten før rennet og følte meg ikke sterk nok til å fullføre rennet. Men jeg klarte det, og det føles fantastisk, sa Dahlmeier til TVNorge etter den suverene seieren.

Anastasia Kuzmina tok sølvet, mens Anais Bescond kapret bronsen etter en spurtduell. De gikk seg opp fra en henholdsvis 13. og 19.plass.

– Å vinne en spurt er alltid moro
OL-debutant Marte Olsbu, som tok sølv på sprinten, spurtet seg til en fjerdeplass på jaktstarten.

– Å vinne en spurt er alltid moro. Men jeg var litt usikker på vinden, men alt annet funket bra idag. Vinden snudde og jeg var usikker på hvordan jeg skulle stille inn, og hadde ikke så mye fokus som jeg burde. Jeg så at pallplassen røk da jeg gikk inn i strafferunden. Men fjerdeplass i dette selskapet er faktisk veldig bra. Når ting har sunket litt så er jeg fornøyd, sa Marte Olsbu til TVNorge etter jaktstarten.

Tiril Eckhoff gikk seg opp fra en 24. plass til en niendeplass.

– Det var et greit løp. Jeg var offensiv og plutselig var jeg oppe i front. Men så skjøt jeg litt dårlig på stående der. Du må være skikkelig på under liggende skyting, og det var jeg ikke. Men det var gøy å gå i dag, men det var litt synd at jeg skjøt tre bom, mente en mellomfornøyd Tiril Eckhoff til TVNorge.

Synnøve Solemdal ble nummer 41, og Ingrid Tandrevold endte som nummer 42.

Slet i den tøffe vinden
Marte Olsbu gikk ut som nummer to, 24 sekunder bak tyske Laura Dahlmeier.

Laura Dahlmeier skjøt fullt hus på første skyting, mens Olsbu måtte konstatere én bom.

På liggende skyting bommet Dahlmeier én gang. Olsbu bommet to og måtte ut i strafferunder i den kraftige vinden som endret retning hele tiden.

Dahlmeier holdt hodet kaldt på tredje skyting og skjøt fullt hus. Konkurrenten Anastasia Kuzmina bommet to og tyskeren tok en suveren ledelse.

Marte Olsbu leverte en kjempeserie og skjøt også fullt på tredje skyting. Hun kastet seg dermed inn i medaljekampen igjen.

– Olsbu er i aller høyeste grad oppe og snuser på medalje, sa Johan Kaggestad i TV 2s TV-stua etter den norske jentas tredje skyting.

På siste stående skyting skjøt Laura Dahlmeier feilfritt igjen og kunne bare passere inn til gullet. Marte Olsbu pådro seg én strafferunde, og endte på en fjerdeplass.

Eckhoff skjøt seg bort
Tiril Eckhoff startet som nummer 24, og var hele 1,26 bak fra start på jaktstarten.

På første skyting skjøt hun fullt hus, og startet klatringen oppover på listen. Men på første liggende skyting måtte Eckhoff ut i to strafferunder, og på tredje skyting bommet hun tre. En strålende siste skyting, der hun traff fem av fem, sørget imidlertid for at Eckhoff klatret på resultatlisten. Hun ble til slutt nummer ni.

Tidligere er det blitt én norsk medalje til nå i øvelsen, Tora Bergers sølv bak Darja Domratsjeva i 2014.

Liv Grete Skjelbreid Poirée var også nær pallen i 2002, nærmere bestemt 2,5 sekunder.