Høyre sier nei til eggdonasjon

Flertallet i Høyres programkomité sier nei til eggdonasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter ett år i tenkeboksen la Høyres første nestleder Jan Tore Sanner fram prinsipprogramkomiteens forslag til hva partiet skal mene om bioteknologi - og herunder eggdonasjon - under Høyres sentralstyremøte mandag.

– I komiteen har vi tvilt oss fram til våre standpunkter i disse spørsmålene, sier Sanner.

Komiteen har falt ned på et nei til eggdonasjon, men ja til assistert befruktning til enslige. Partier åpner også for at genterapi og genredigering også kan brukes også ved mindre alvorlige sykdommer.

Ja til assistert befruktning av enslige

Sanner sier komiteen er delt om spørsmålet om assistert befruktning for enslige. Et flertall på seks er for, mens et mindretall på tre er mot.

Saken har skapt stor debatt. Høyre har vært splittet i saken, og har vært det eneste partiet som har utsatt beslutningen.

– Dette handler ikke bare om eggdonasjon. Bioteknologiloven utfordrer oss, og gir muligheter vi ikke hadde før. Men den gir også etiske dilammaer, sier Sanner fra talerstolen.

Sandra Bruflot, fungerende Unge Høyre-leder tar dissens og sier ja til surrogati. Resten av komiteen sier nei.

Det er Høyres landsmøte som til slutt avgjør hva partiet skal programfeste om saken i april.

SV og Ap er for

Både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, og Miljøpartiet De grønne, sier ja til eggdonasjon i sine partiprogrammer.

Det er bare KrF og Senterpartiet er mot å tillate eggdonasjon. Arbeiderpartiet har kritisert Høyre for å bruke for lang tid på å ta stilling i saken.

En meningsmåling Respons Analyse gjennomførte for Aftenposten i januar 2017, viste at et klart flertall av nordmenn sier ja til å åpne for eggdonasjon i Norge. Hele 57 prosent er for, mens bare 22 prosent er imot. 21 prosent svarer at de ikke er sikre.

Sæddonasjon har vært lovlig i Norge i flere tiår. Det er mer komplisert å donere egg, enn sæd, men forkjemperne mener at det viktigste er at man kan hjelpe flere barnløse med å få barn.

Surrogati er heller ikke lovlig i Norge, men dersom eggdonasjon blir lovlig er det naturlig å tro at det blir neste debatt.