Medaljen glapp for Norendal: – Hun ville ikke kjøre

Silje Norendal mener slopestylefinalen aldri burde blitt gjennomført, og at dommerne frarøvet henne medalje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske snowboardgutta skuffet stort i slopestylefinalen uten medalje, og det så lenge ut til at Silje Norendal kunne rette opp litt av inntrykket til de norske snowboarderne - men det ble til slutt en sur fjerdeplass.

– Hun ville ikke kjøre

Kongsberg-jenta lå på sølvplass etter det første runnet, men klarte ikke å forbedre poengsummen i run nummer to.

I stedet ble hun forbigått av av Laurie Blouin fra Canada og Enni Rukajärvi fra Finland, som tok henholdsvis sølv og bronse. OL-gullet ble tatt av Jamie Anderson fra USA.

Sterk vind gjorde det svært vanskelig, og flere var kritiske til at konkurransen ble startet og ikke utsatt til en annen dag.

Hun ville ikke kjøre. Det var ikke denne OL-finalen hun ønsket seg, sa landslagssjef Per Iver Grimsrud til TV 2 da Norendal ledet etter det første runnet.

Etter konkurransen var det en skuffet og sint Norendal som møtte TV 2 i pressesonen.

– Jeg fokuserte egentlig bare på å komme meg ned uten å skade meg. Jeg stod på toppen og sa at det var livsfarlig. Vi kunne hatt den beste kvinne-finalen noensinne, også ender vi opp med dette her - en parodi. Det syns jeg er utrolig synd. Det burde aldri vært gjennomført, sier hun.

Norendal føler hun ikke ble hørt av rennlederen.

– Jeg var en av få jenter som gikk opp til rennlederen og sa at de ikke kunne gjennomføre konkurransen. Men jeg vil si at 90 prosent av jentene ikke ville kjøre, uten at noe skjedde. Samtidig hjalp det ikke at Jamie Anderson (gullvinneren) pushet på for at vi skulle gjennomføre konkurransen, sier hun oppgitt.

Konkurranseansvarlig i FIS, Roberto Moresi, tar likevel liten selvkritikk og sier til VG at det var riktig å gjennomføre.

Ble nektet å legge inn protest

24-åringen måtte justere mye på triksene sine på grunn av vinden, og føler ikke at hun fikk vist den hun er god for.

Samtidig når ting ble som det ble, føler Kongsberg-jenta at bronsemedaljen burde vært hennes.

– Fjerdeplass er jo den kjipeste plassen å få i et OL. Jeg har hørt fra mange at den bronsemedaljen burde vært min, og da kommer jo følelsene. Det er snakk om en OL-medalje, og det er veldig kjipt, sier hun.

Til Eurosport legger Norendal til:

– Alt jeg ville var å gråte. Det var helt grusomt. Jeg har sittet på toppen og ristet i to timer.

Landslagssjef Per Iver Grimsrud forteller til TV 2 at de ønsket å legge inn protest på dømmingen av Enni Rukajärvis andre run, men at det ikke var mulig.

– Ifølge regelboken kunne vi lagt inn en protest, men sjefen her sier at vi ikke kan protestere på dømmingen. Jeg mener helt klart at Rukajärvi skulle vært bak Silje i dag. De burde aldri gjennomført konkurransen i dag i det hele tatt. Det handlet om å overleve, og det er uforsvarlig av arrangørene. Jeg syns vi blir behandlet dårlig, understreker Grimsrud overfor TV 2.

Sterk vind søndag gjorde at kvalifiseringen ble avlyst og alle deltakerne fikk stille i finalen, men fikk to run i stedet for tre. Vind gjorde at finalen ble utsatt i over én time, og det var tydelig at vinden spilte et puss da starten gikk, for hele 20 av 25 gikk på trynet på det første runnet.

Silje Norendal var en av dem som klarte å holde seg på brettet på det første runnet. Da alle hadde kjørt run nummer en, var det bare Jamie Anderson fra USA med bedre score. I andre run tok også Blouin og Rukajärvi seg forbi.