Israelsk bodybuilder så skeleton på TV i 2014. Med Youtube-hjelp skriver han nå idrettshistorie

EN MANN MED MANGE TALENTER: Bodybuilderen Adam Edelman har blitt til en olympisk utøver i skeleton. Foto: Instagram.
EN MANN MED MANGE TALENTER: Bodybuilderen Adam Edelman har blitt til en olympisk utøver i skeleton. Foto: Instagram.
Adam Edelman, «den hebraiske hammeren», blir Israels første utøver i en akeøvelse.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
  • Han har ingen trener
  • Han har drevet med idretten i mindre enn fire år
  • Han lærte seg skeleton ved å se på Youtube-videoer
  • Han har tidligere konkurrert i bodybuilding
  • Han er ingeniørutdannet ved verdenskjente MIT i Boston
  • Han blir kalt «den hebraiske hammeren»
  • Og han får ikke sett sin egen familie en eneste gang i løpet av en sesong

Å si at Adam Edelman er en utøver litt utenom det vanlige er ingen overdrivelse.

– Jeg ville gjøre noe som var så godt som umulig

På fredag skal han, som den 14. olympier fra Israel gjennom tidene, konkurrere i skeleton.

Mandag var det første trening på Olympic Sliding Centre i Pyeongchang - tre år og 11 måneder etter at han først fikk øynene opp for sporten.

– Jeg prøvde å finne ut hva jeg skulle vie livet mitt til etter siste året på MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Boston. Jeg ville gjøre noe som var så godt som umulig. Jeg spilte hockey på den tiden, men jeg ville ikke gi opp sporten. Jeg ville gjøre noe ekstremt og noe som ville gjøre en forskjell. For meg ble det å prøve å komme til OL som israeler. Det ville påvirke mitt miljø. Jeg så skeleton på TV i OL og tenkte at «det der er sykt nok til å få folks oppmerksomhet». Og jeg ble forelsket i det, forteller 26-åringen til TV 2 på svært energisk vis - til tross for at intervjuet blir gjort i 13 minusgrader og med tilnærmet stiv kuling etter andre treningsrunden for dagen.

– Bodybuilding er så gøy!

Å være energisk ligger til familien - broren Alex Edelman er en prisbelønnet komiker som kanskje er vel så kjent som sin lillebror. Sammen vokste de opp i Boston, Massachusetts, men Adam ble israelsk statsborger i 2016 etter å ha studert i landet i 2010.

Samtidig med studiene valgte han å satse på en idrett som har lite eller ingenting med skeleton å gjøre: bodybuilding.

Blant annet deltok han i Annapolis Drug Free Bodybuilding Championships for fire år siden.

– Bodybuilding er så gøy! Det er så gøy fordi du lever og ånder for det 24 timer i døgnet. Det er din oppgave i livet. Og det er så gøy fordi det ikke medfører noe smerte. I en idrett som skeleton er det mye smerte i begynnelsen og mange ganger man tviler på seg selv og lurer på om dette kommer til å gå eller ikke. I bodybuilding er det ikke noen bekymringer eller til og med depresjoner man kjenner på sammenlignet med en olympisk reise, forklarer han.

– Jeg så på Youtube 24 timer i døgnet

«Smerte i begynnelsen» medførte blant annet utallige ribbeinsbrudd, kontinuerlig hodepine, en mørbanket ankel og en brukket nese.

I tillegg medfører skeleton at han knapt ser sin egen familie.

– Jeg ser ikke familien min på syv måneder hvert år. Og det er nesten sånn jeg vil ha det. Familie kan vente til etter OL. I bodybuilding kan man se hvem som helst når som helst! Jeg brukte å bære med meg en vekt overalt jeg gikk da jeg drev med bodybuilding for å veie maten min. Og det var gøy! Folk trodde jeg var gal, men bodybuilding er nok en smule enklere enn skeleton, ja, sier han.

I skeleton har han fått kallenavnet «den hebraiske hammeren» og blir sett på, sammen med Akwasi Frimpong fra Ghana, som en banebryter for en idrettsgren som ikke er den mest tilgjengelige.

Hjelp på veien har det imidlertid vært lite av.

Edelman har ingen trener og har lært seg alt selv.

– Jeg er helt selvlært. De første to årene så jeg på Youtube 24 timer i døgnet. Verdenscupen ligger på Youtube, så jeg så seks til åtte timer på Youtube hver dag. Jeg så på videoer mens jeg gjorde klesvasken! Uten en trener var det måten å lære seg det på.

– Jeg må tjene inn en million kroner

Fredag skal han i ilden i herrenes skeleton.

Med en 33.plass som best fra tidligere verdensmesterskap er ikke forhåpningene til et toppresultat de aller største, men det blir uansett de første og siste lekene for Edelman.

– Jeg har ikke peiling hva fremtiden skal bestå av for meg. Jeg hadde ikke planlagt noe etter januar 2018, for jeg ville ikke gå rundt og gå ut i fra at jeg kom meg til OL. Jeg tenkte at det var så godt som umulig. Så alt som har skjedd de siste ukene har blitt planlagt dagen før. Så jeg vet ikke hva som skjer etter OL, men jeg kan ikke holde på i fire år til. Jeg må finne ut hvordan man stifter en familie, hvordan man får seg et hjem. Jeg må også skaffe meg penger. Jeg har brukt cirka en million kroner på dette. Så jeg må tjene inn de pengene igjen!

Lik TV 2 Sporten på Facebook