ANGRER: Megan slanket seg for å komme inn i den trange brudekjolen. Nå vil hun advare andre kvinner mot ekstremslanking. Foto: Shesaidyes.co.nz
ANGRER: Megan slanket seg for å komme inn i den trange brudekjolen. Nå vil hun advare andre kvinner mot ekstremslanking. Foto: Shesaidyes.co.nz

Megan slanket seg for å komme inn i brudekjolen – nå blir hun ikke gravid

– Det verste er at jeg gjorde dette mot min egen kropp, sier 28-åringen.

Den 28 år gamle bryllupsbloggeren Megan Hutchison ønsker å advare andre kvinner.

– I dag fikk jeg mensen. Ingen big deal? Jo, for meg er det det. Det er første gang på over tre år, og jeg er smertelig klar over at jeg kunne ha blitt infertil for alltid.

Brudekjole i størrelse 34

I et åpenhjertig blogginnlegg forteller den newzealandske kvinnen, som forlot jobben som jurist for å bli blogger, om den tøffe tiden.

Megan mistet moren vinteren 2014, og tok tapet tungt. Hun slet med manglende appetitt og gikk ned i vekt. Hun mistet mensen etter vekttapet.

Et år senere gikk kjæresten ned på kne. Megan bestilte raskt drømmekjolen fra USA - i størrelse 34, som passet perfekt da. Men etterhvert som hun følte seg bedre psykisk, fikk hun også matlysten tilbake.

– Hadde jeg da vært smart og fortsatt å spise normalt, ville nok menstruasjonen ha kommet tilbake. Men jeg hadde et bryllup å se frem til, og var redd jeg ikke skulle komme inn i kjolen.

Hun klarte å holde vekta nede hele 2015 og frem til bryllupet i februar 2016. I dag kaller Megan brudekjolen for en trist påminnelse om hva hun gjorde mot sin egen kropp.

– Jeg erkjenner at det er jeg som var dum og jeg ber ikke om andres medlidenhet. Det var uansvarlig og egoistisk. Samtidig vet jeg at ikke jeg er den eneste som opplever dette.

Advarer andre

Megan og ektemannen Blair under drømmebryllupet i 2016. Foto: Shesaidyes.co.nz
Megan og ektemannen Blair under drømmebryllupet i 2016. Foto: Shesaidyes.co.nz

Hun påpeker at hver eneste dag utsetter sunne og friske damer kroppen sin for fare ved å gå på diett eller overtrene. Det kan være for å komme inn i brudekjolen, bli bikini-klar eller for å se bra ut i jeans.

– En del av disse vil som meg, skade helsa og fruktbarheten. Så - er du kvinne og ønsker å få barn i løpet av de nærmeste årene og er normalvektig: Jeg ber deg, vær så snill - vurder om det er verdt å ta risken ved å slanke deg.

Hun understreker hvor alvorlig infertilitet er, og sier det kan skape frustrasjon, depresjon, angst og skamfølelse - i tillegg til gå ut over parforholdet.

Nå håper hun skal lykkes med å bli gravid, siden mensen er tilbake.

– Jeg har tenkt lenge på om jeg skulle skrive dette innlegget. Det er ikke noe jeg tar lett på. Men jeg ønsker bare at ikke dette skal skje flere.

Stans i menstruasjonen: Sekundær amenoré

Sekundær amenoré kalles det når en kvinne som har hatt menstruasjon, ikke har hatt blødning på flere måneder.

Normalt styres menstruasjonen av et fint samspill mellom hormoner produsert i hjernen, nærmere bestemt i et område som kalles hypothalamus. Hormoner herfra stimulerer hjernevedhenget (hypofysen) til i sin tur å stimulere eggstokkene. Selve produksjonen av kjønnshormoner foregår i eggstokkene og i binyrene.

Kjønnshormonene virker på slimhinnen i livmoren og er ansvarlig for at blødning starter og stanser. Regulering av menstruasjonen er et fint samspill mellom hormoner fra alle disse nivåene.

Vanlige årsaker er graviditet, psykiske forhold (reiser, psykiske påkjenninger), spiseforstyrrelser, hormonelle prevensjonsmidler, intensiv trening, for høyt stoffskifte, polycystisk ovariesyndrom, for tidlig overgangsalder, fedme.

Amenoré oppstår ofte når vekten går under 50 kg hos en voksen person.