«Sølv-Martin» Ofret egne gullsjanser for laget:

– Jeg er kanskje ikke verdens største egoist

Martin Johnsrud Sundby mener trippelseieren kom som resultat av strålende taktikk, og avslører hvorfor ikke noen nordmenn tok opp kampen med gullvinner Simen Hegstad Krüger.

Se høydepunkter i Sportsnyhetene øverst!

Fellesstarten over tre mil med skibytte for herrene ble en enorm norsk suksess, med gull til Simen Hegstad Krüger, sølv til Martin Johnsrud Sundby og bronse til Hans Christer Holund.

Sølvvinner Johnsrud Sundby, som selv var blant gullkandidatene, følte seg litt provosert da TV 2 ville ha en forklaring på hvorfor han lot Simen Hegstad Krüger få stikke fra feltet på den nest siste runden.

– Dette er taktikk, og dette var en taktisk fulltreffer. Vi fikk gull, sølv og bronse, forklarer Johnsrud Sundby.

Les også: Krügers mor så ikke gulløpet

Sundby: – Derfor kjørte vi ham ikke inn
Han avslørte deretter hovedgrunnen til hvorfor han og bronsevinner Holund lot sensasjonsmannen gå inn til OL-gull i debuten.

– Dersom jeg sammen med Hans Christer Holund hadde kjørt inn Hegstad Krüger, så kunne konsekvensen vært at vi hadde hjulpet en spurtsterk løper som Alex Harvey til å vinne.

– Martin, som selv vil vinne, er som alle andre individuelle idrettsutøvere en egoist, eller?

– Vi snakker her om lojalitet. Jeg er kanskje ikke verdens største egoist.

– Kunne du selv ha vunnet gull?

– Jeg tror at både Hans Christer og jeg var sterke nok til å ha gitt Simen kamp, men det hadde også kunne medført at vi hadde dratt med oss andre. Det kunne ha endt med en helt annen seierspall enn den vi fikk. Der og da, altså ute i løypa, gjør jeg det beste for laget.

– Men dette er også en individuell idrett?

– Ja, men nå sitter vi her med tre medaljer. Ingen skal si at vi har mislyktes. Selv sitter jeg med sølv, og er fornøyd, forklarer Johnsrud Sundby.

Tor Arne Hetland mente også at den taktiske planen var fulgt til punkt og prikke.

– Det er en grunnregel i laget at hvis én stikker, så skal utlendingene få gjøre jobben med å hente vår mann. Dette var en lagseier. Vi har den beste spurteren, men vi har også dem med størst kapasitet, sa landslagssjefen.

Vil gå lagsprinten
Johnsrud Sundby bekrefter uansett at det finnes to sider ved det å la gullsjansen fare.

– Det er litt tosidig. For det første blir jeg litt overrumplet over at utlendingene lot Simen få gå. Det er for meg helt uforståelig. At Dario Cologna ikke har mer å by på etter det han viste i Seefeld, er helt merkelig. Jeg så for meg at Simen skulle bli kjørt inn, men det skjedde altså ikke, sier han.

Martin Johnsrud Sundby røpet på pressekonferansen også at han har lyst til å gå lagsprinten.