Forfang og Johansson OL-debuterte med medaljer

Bare Andreas Wellinger var bedre enn Johann André Forfang og Robert Johansson.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hopp, normalbakke

Johann André Forfang tok sølv, mens Robert Johansson tok bronse i deres OL-debuter i normalbakken i Pyeongchang.

– Dette var helt uvirkelig egentlig, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til TV 2.

– Dette er høydepunktet for sesongen. Du kan ikke forvente å ha to mann på pallen i OL etter første renn, sier Alexander Stöckl til TV 2.

– Mistet følelsen i beina

Andreas Wellinger hoppet seg opp fra femteplass til seier da han tangerte bakkerekorden på 113,5 meter.

Robert Johansson tangerte også bakkerekorden i andre omgang, og klatret helt fra tiendeplass til pallen og endte knappe fire tideler foran Kamil Stoch.

Sportsnyhetene: Her hopper de norske guttene ned til medaljefest

– Jeg visste det bare var seks poeng opp til pallen, og tenkte jeg skulle satse alt. Jeg var fornøyd med det første hoppet, så jeg ville bare gjøre et nytt solid hopp. Og fikk bedre forhold, og fløy hele veien ned. Det var en fantastisk følelse, sier Johansson til TV 2, og kommenterte den bitende kulden:

– Jeg begynte å miste følelsen i beina etterhvert, men det gikk bra til slutt.

Ydmyk Forfang

Forfang lå på andreplass etter første omgang, og forsvarte den da den polske duoen Kamil Stoch og Stefan Hula hoppet kortere enn ham.

– Det gikk bra med kulda for min del. Jeg satt inne og ventet. Så det var nok verre for Robert. Vinden var utfordrende. Og forholdene var krevende, men jeg følte at jeg følte jeg gjorde det bra, sier Forfang til TV 2.

– Det var en sterk prestasjon av Wellinger. Han hadde presset på seg etter å ha vunnet kvaliken. Han fortjente å vinne, mener sølvvinneren.

Selv var den olympiske mesteren i ekstase etter rennet.

– Dette er helt uvirkelig. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg trenger noen flere dager før dette går opp for meg, sier han til TV 2.

– Vinden var sterk. Det var litt ulik styrke på den. Men mitt andre hopp var veldig bra, så jeg greide å utnytte det, følger han opp.

Tande hoppet seg opp

Daniel-André Tande hoppet seg også stort opp i andre omgang, og endte på sjetteplass etter å ha ligget på 13. plass. Andreas Stjernen ble til slutt nummer 15.

– Jeg hadde ikke forventet å havne så høyt oppe i normalbakke. To lagkamerater på pallen gjør det enda gøyere. Det er rått, sier Tande til Eurosport.

Se hele resultatlisten!

Bitende kulde

Hopprennet i Pyeongchang var preget var sterk og ujevn vind, som gjorde at hopperne måtte vente ekstremt lenge på toppen før de fikk sette utfor. Faktisk strakk rennet seg til over midnatt, og flertallet av de sør-koreanske tilskuerne gikk etter første omgang.

Andreas Stjernen fortalte at det var det kaldeste hopprennet han hadde vært med i, mens kommentatorene anslo 20 effektive kuldegrader.

– Det er faktisk blitt hakket kaldere i andre omgang. Det er ekstremt hvor det blåser på toppen, men vi kan ikke skylde på det. Det er likt for alle, sa Stjernen til Eurosport.

Dårlige forhold i første omgang

I første omgang traff de norske hopperne dårlig med forholdene.

Robert Johansson ligger på tiendeplass med 119,9 poeng, Daniel-André Tande på 13. plass med 118,7 poeng og Andreas Stjernen nummer 15 med 114,5 poeng.

– Når det er slike forhold kan det bli slik. Plutselig kan det snu i andre omgang, sa Roger Ruud i TV 2s studio, som ikke la skjul på at de norske hopperne bør gjøre det bedre i storbakken:

– Vi er flyvere. Det blir for liten bakke for oss.

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, mente Forfang knapt kunne gjort det bedre med tanke på forholdene.

– Etter min mening er han den som har hoppet best. Gjør han den prestasjonen én gang til, så kan hvert fall ikke prestasjonene hans kritiseres. Da er han født under feil stjerne, sa Bråthen til Eurosport Norge i pausen.