COMEBACK: Trond Giske var lørdag 10. februar tilbake i politikken, under et stiftelsesmøte for det nye lokallaget Orkland Arbeiderparti.
COMEBACK: Trond Giske var lørdag 10. februar tilbake i politikken, under et stiftelsesmøte for det nye lokallaget Orkland Arbeiderparti. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix

Trond Giske tilbake i politikken: – Jeg er lei meg

Lørdag var tidligere Ap-nestleder Trond Giske tilbake på den politiske arenaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Folkets Hus i Gjølme i Trøndelag henger røde flagg med hammer på ned fra taket. På bordene ligger hefter med tradisjonsrike arbeidersanger.

Anledningen er stiftelsesmøtet til Orkland Arbeiderparti. Etter at tre og en halv kommune skal slå seg sammen, dannes det nemlig et nytt lokallag, Orkland Arbeiderparti.

Giske begynte sin halvtimes lange tale med å snakke om det nye lokallaget, men gikk deretter over til å snakke om den siste, vanskelig tiden.

– Jeg kan ikke stå her uten å si noe om den siste tiden, og derfor er jeg nervøs for denne talen. Det er vanskelig å snakke om, og jeg håper dere forstår at jeg er lei meg, sier Giske.

– Håper å kunne bidra

Han sier han er lei seg for folk som har hatt det vondt, og for hvordan saken har rammet hans nærmeste.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært nok bevisst på min rolle og min makt i sosiale sammenhenger. Jeg har gjort feil, og jeg sier unnskyld. De som har fortalt om det, også mot meg, fortjener respekt for sitt mot, sier Giske.

Giske vektlegger at det ikke er historier som skal bagatelliseres eller bortforklares, og ta han tar det til seg.

– Kraften i MeToo-kampanjen gir viktige erkjennelser, det gir en kraft som forandrer samfunnet for alltid, sier Giske.

Han sier Arbeiderpartiet har vært gjennom en krevende tid helt siden valgnederlaget i fjor.

– Nå må vi gjøre det vi kan best, bygge et samfunn der vi tar vare på hverandre, og bygge et Norge vi er glad i. Jeg håper å kunne bidra til det sammen det dere. Jeg har kjempet I en sang som dere vet jeg har sunget mye i mitt liv, heter det at når man går gjennom en storm, så hjelper det å vite at du ikke er alene, you never walk alone, sier Giske, til applaus fra salen.

Jonas Gahr Støre ønsker Trond Giske velkommen tilbake etter sykemeldingen og «ser frem til et godt samarbeid sammen i stortingsgruppa».

Ikke vist seg

Trond Giske beklaget upassende oppførsel søndag 21.november i TV-intervjuer både på TV 2 og NRK.

Det skjedde etter at partiet hadde mottatt minst seks varsler mot ham om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Siden ble han sykemeldt og har ikke vist seg offentlig til nå.

Arbeiderpartiet har konkludert i varslersakene og partileder Jonas Gahr Støre har uttalt at partiet er ferdig med saken og ønsket Giske velkommen tilbake. Onsdag informerte stortingspresidenten at Giske var friskmeldt og tilbake på Stortinget.

Giske har mistet vervene som nestleder, finanspolitisk talsperson og medlem av partiets sentralstyre. Han har ikke lenger to egne politiske rådgivere, og er nå medlem av Familie- og kulturkomiteen.

Støtte som statsråd

Trond Giske er valgt inn på Stortinget fra tidligere Sør-Trøndelag fylke. Adresseavisen har gjort en rundspørring blant lokallagsledere, som viser at han har støtte lokalt.

13 av 19 tror på Giske som en mulig statsråd i en eventuell ny Ap-regjering, mens to sier nei.

Hadde det vært nominasjon til Stortinget i dag, ville Trond Giske hatt problemer med å bli renominert på toppen av lista, viser rundspørringen.