PASS PÅ: Det er spådd glatte veier og fortau rundt om i Norge de neste dagene, og særlig på Vest- og Østlandet.
PASS PÅ: Det er spådd glatte veier og fortau rundt om i Norge de neste dagene, og særlig på Vest- og Østlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Hoftebrudd koster Norge milliarder – spår glatte fortau også de neste dagene

Gjennom vinteren har varierende temperaturer gitt svært glatte veier og fortau. Ifølge meteorologen er det lite bedring i sikte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kommer noen byger både på Vestlandet og Østlandet utover søndagen, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Cecilie Villanger, til TV 2.

Et lavtrykk over England gjør at det søndag morgen blir en god del vind og nedbør på Sørlandet. Det er Trøndelag og videre nordover i landet som får det beste været videre søndag.

– I Nord-Norge er det fralandsvind og oppholdsvær, og søndag kan det bli riktig fint, hvert fall i Trøndelag, sier Villanger.

Langs kysten på Vestlandet og Østlandet vil helgens nedbør komme både som snø og sludd, og gjøre at snøen blir tung.

– Vær obs på at snøen kan bli tung å måke. Kraftselskaper kan også få problemer med linjene på grunn av den tunge snøen, sier meteorologen.

Temperatursvingninger

I Trøndelag og Nord-Norge er det ventet flere skyer på mandag og utover i neste uke. På Vestlandet, Østlandet og Sørlandet kan det bli perioder med ganske fint vær i begynnelsen av neste uke, men også perioder med nedbør.

Når det gjelder temperaturene rundt om i landet, vil de fortsette å variere slik de har gjort i store deler av vinteren.

– Natt til lørdag steg temperaturene i Nord-Norge med rundt 20 grader, og i starten av neste uke vil de synke igjen. I resten av landet hopper temperaturene litt opp og ned fra dag til dag. På søndag og mandag blir det litt kaldere, mens gradene kan stige igjen på tirsdag og onsdag, sier Villanger.

Det er ved kysten at temperaturene svinger mest. Slike svingninger har man sett gjennom store deler av vinteren, som har ført til glatte veier og fortau.

– Man får litt smelting, også fryser det på igjen. I de neste dagene kan det absolutt bli glatt, sier Villanger.

Dyre hoftebrudd

I en pressemelding opplyser Tryg Forsikring at de glatte fortauene har ført til en merkbar økning i antall ulykkesskader etter nyttår.

– Når legevakta i Oslo har fått inn 48 fallskader hvert eneste døgn i januar, er det klart at også vi i forsikringsbransjen merker en oppgang i ulykkesskader. Det er gjerne snakk om hoftebrudd, men den vanligste skaden er brudd i håndledd fordi folk tar seg for idet de faller på holka på fortauet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet som stammer fra tre år tilbake, er det rundt 9000 hoftebrudd i Norge årlig. 6000 av disse betegnes som enkle brudd, som koster samfunnet 235.000 kroner i snitt. 3000 av hoftebruddene er mer kompliserte, som gjerne koster samfunnet i underkant av 700.000 kroner per brudd. Beregningen viser at hoftebrudd koster Norge omtrent 3 milliarder årlig.

– Totalprisen for behandling og rehabilitering etter hoftebrudd er stor, i milliardklassen. For den enkelte er en billig investering å kjøpe brodder som man monterer på skoene før man går ut på holkete fortau. Da får man et mye bedre feste og det er lettere å holde balansen, sier Brandeggen.