Henger ikke på greip

Kun Marit Bjørgen av de norske løperne holdt normal standard på åpningsdistansen i OL.

Merkelig. Unormalt. Nesten uhørt.

Jeg står måpende og ser på resultavla på skistadion. Samtidig får gullvinner Charlotte Kalla gratulasjonsklem fra Marit Bjørgen som tok sølvet.

Det var greit – og normalt.

Men: Heidi Weng nummer ni, Ingvild Flugstad Østberg nummer elleve og Ragnhild Haga nummer 15 . Kun to norske løpere blant de ti beste er sensasjonelt svakt.

Og her er det noe som ikke stemmer. Denne trioen er normalt blant de tre-fire beste jevnlig i verdenscupen. At en av de skulle ha en dårlig dag, det «kjøper» jeg, men ikke alle tre.

At alle tre skulle gå sine svakeste renn for sesongen samtidig «henger ikke på greip». Løperne selv hadde ingen god forklaring, alle følte seg i god form. Jeg skal ikke påstå noe som helst, jeg spør bare: hadde de gode nok ski? Jentene selv klager aldri, men jeg finner i alle fall ingen annen rimelig forklaring.

Dette var det første rennet, neste distanse er ti kilometer fri. Det blir et spennende uttak. Får Astrid Uhrenholdt Jacobsen sjansen?

At Charlotte Kalla skulle vinne var ingen overraskelse, at hun skulle slå til der hun er aller best – i dobbeldans – var heller ingen overraskelse. Og her burde Bjørgen ha fulgt med bedre, her skulle hun selvsagt ha vært «i rygg» på Kalla. Kort sagt: svakt taktisk av Bjørgen.

Overraskende var det også å se at ingen av de norske løperne sørget for høyere tempo underveis. Jeg har aldri sett så mange løpere i kvinneklassen være med i tetgruppen ved skibytte, altså halvveis. Det var 13 løpere innen ti sekunder. Et tegn på bedagelig tempo. Normalt så har de norske løperne sprengt feltet på dette tidspunktet.

Kalla jublet for gull, Bjørgen strakk armene i været i glede over sølvet og Pärmäkoski jublet for bronse. Jeg tror Bjørgens jubel var ekte, jeg tror hun var lettet etter å ha følt seg litt usikker på formen før start. Og OL har nettopp startet.

Men Norge som lag skuffet, og Norge var skuffet over to jenter blant de ti beste.