Gullfavoritten innfridde etter drama på trening

Marcus Kleveland (18) imponerte i kvaliken, og får med seg alle lagkameratene til søndagens slopestyle-finale.

Marcus Kleveland (18) leverte til forventningene, og tok seg videre til finalen med kvalifiseringens høyeste poengsum i heat 1 - 83.71 poeng.

– Jeg merket det på toppen at det var litt større enn alt annet, og da kom jo nervene. Men det er alltid presset som hjelper meg. Jeg hadde en ganske dårlig trening i dag, men når presset kommer så går alt mye bedre, sier en smørblid Kleveland til TV 2.

– Helt jævlig

Men etter flere dårlige treningsdager var det ingen selvfølge at det skulle gå veien i kvalifiseringen.

– Det var helt jævlig å kjøre railene de første dagene, for de er veldig høye. Det var bare skummelt, og jeg følte at jeg ikke hadde noe her å gjøre, røper 18-åringen.

Han har i forkant av OL valgt å fokusere nettopp på railkjøringen, som ble spådd å bli særdeles viktig for å lykkes i OL. Da mange av utøverne kjører samme hopplinje.

– Det føles godt å være ferdig. Det er alltid kvalifiseringen som er det verste, og å kvalifisere meg på førsteplass i heatet føles jo godt. Det hjelper på selvtilliten, sier Kleveland - som for et par uker siden tok sitt andre X Games-gull.

Alle nordmennene videre

Mons Røisland og Torgeir Bergrem tok seg også videre til lørdagens finale, på henholdvis fjerde og femteplass fra heat 1.

I heat 2 stakk Ståle Sandbech av med fjerdeplassen med 82,13 poeng - dermed er fire av fire nordmenn klare for søndagens finale.

Men også han røper problemer på trening.

– Det er deilig at alle gutta klarte det. Jeg har slitt litt med å finne ut hvordan jeg skal kjøre i denne løypen. Så det har vært litt frustrerende, og litt tøft for selvtilliten. Når du fortsatt ikke har funnet det ut, og det bare er én time igjen av treningen på konkurransedagen er det stressende, forteller en lettet Sandbech til TV 2.

Han skadet ryggen etter et fall i X Games for et par uker siden, men etter heftig behandling mener 22-åringen at det ikke skal hemme han i morgendagens finale.

– I dag har ryggen vært bra, men det er vel første dagen jeg har følt meg myk på trening. Så det var deilig. Jeg får behandling for å få bevegeligheten tilbake, også krever det litt mer oppvarming før jeg kjører. Men det skal ikke hemme meg. Jeg har mye å gå på til finalen. Jeg må en tur i tenkeboksen igjen for å finne ut hvordan jeg skal kjøre på railene, også blir det å snurre mer på hoppene, understreker sølvvinneren fra OL i Sotsji for fire år siden.

Sandbech har likevel mest tro på lagkamerat Marcus Kleveland i finalen.

– Han er solid. Han har mye på lager også, så det blir spennende å se han i morgen. Men så har vi jo et par kanadiere som er fryktelig gode, sier han.

For kanadiaske Maxence Parrot fikk dagens høyeste poengsum med 87,36. Like foran landsmannen Mark McMorris med 86,83 poeng.