Prins Henrik av Danmark er død

Den danske prins Henrik har gått bort etter en tids sykdom. Han ble 83 år gammel.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det danske kongehuset opplyser natt til onsdag at prins Henrik er død. Den franskfødte prinsen ble 83 år gammel.

Tirsdag ble dronning Margrethes ektemann overført til Fredensborg Slott, der han ønsket å tilbringe den siste tiden. Den påfølgende natten kom beskjeden om at han hadde gått bort, skriver NTB.

Han sovnet stille inn tirsdag kveld klokken 23.18, med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg, skriver kongehuset på sine nettsider.

– Så trist - men så godt å vite at han sovnet stille inn i hjemlige omgivelser med sin hustru og sine to sønner hos seg. Selv fulgte jeg danske nettaviser til langt over midnatt, og der var det først bilder av flere biler som kom i full fart i 21.30-tiden, og kronprins Frederik og prins Joachim som kjørte hver sin bil ut fra Fredensborg slott noen timer senere. Nå vet vi altså at de hadde tatt farvel med sin kjære «papa», sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Onsdag morgen minnes den danske statsministeren, Lars Røkke Rasmussen, prinsen på Twitter og skriver at han var en modig mann.

– Han turte å sette seg selv og sin person i spill, og nektet å være en tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves, skriver statsministeren.

Hodestups forelsket

På sin blogg karakteriserer Totland den avdøde 83-åringen som en vennlig og velutdannet person med spesiell interesse for kunst og kultur:

– Henri Laborde de Montpezat jobbet ved den franske ambassaden i London, da den daværende danske tronfølgeren møtte ham i et privat bryllup – og forelsket seg hodestups.

Totland sier at prinsen i alle år utvilsomt var sin Margrethes aller beste støtte.

– Det er ingen tvil i min sjel at det er han som har gjort henne til den fantastiske dronningen for Danmark som hun er, sier Totland.

Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag, skriver Ekstra Bladet.

Han ble undersøkt for det kongehuset opplyste var en godartet svulst i venstre lunge.

Fredag kom det fram at tilstanden hans var blitt verre, og kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

Prinsen ble født i Frankrike i 1934, og het da Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, ifølge Det danske kongehusets hjemmeside.

Bodde i Vietnam

De fem første årene av sitt liv bodde prins Henrik i Vietnam, som da var Fransk Indokina. I 1939 vendte familien tilbake itl Frankrike. Han studerte både i Paris, Ho Chi Min City og Hongkong.

Prins Henrik tjenestegjorde i den franske hæren i Algerie i 1959 til 1962, og begynte å jobbe som sekretær ved den franske ambassade i London etter det.

Der ble han ansatt inntil han giftet seg med daværende prinsesse Margrethe av Danmark i 1967.

Margrethe var dansk tronarving, og Henriks franske navn, Henri, ble gjort om til Henrik, og han fikk tittelen prins av Danmark.

Prins Henrik fikk to sønner, kronprins Frederik, og prins Joachim. Han fikk også se hele åtte barnebarn komme til verden. Fem gutter og tre jenter.

Språkrik

Prinsen var språkrik. Han snakket flytende fransk, dansk, engelsk, og beherket også vietnamesisk og kinesisk. Under pseudonymet H.M. Vejerbjerg oversatte Prins Henrik sammen med Dronningen Simone de Beauvoirs «Alle mennesker er dødelige» i 1981. Han har også gitt ut diktsamlinger.

Den danske prinsen har slitt med dårlig helse det siste året. I 2017 ble det kjent at han var diagnostisert med demens, og han ble pensjonert fra sine offentlige plikter.

^
Prins Henrik 1934 - 2018
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook