Anh Nhu Nguyen hevdet han mistet kone og sønn i Grenfell-katastrofen. Nå er bedrageren dømt.
Anh Nhu Nguyen hevdet han mistet kone og sønn i Grenfell-katastrofen. Nå er bedrageren dømt. Foto: PA

Her møter «brannofferet» prins Charles – nå er han dømt til 21 måneders fengsel

Anh Nhu Nguyen hilste på kronprinsen og kritiserte brannfolkene i TV-intervju etter Grenfell Tower-brannen. Han hevdet hans kone og sønn døde i brannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men Nguyen (52) bodde på andre siden av London, og ble fredag dømt til fengsel etter å ha innrømmet bedrageriet. Ikke har han kone og barn heller.

Den kriminelle mannen, som er dømt 28 ganger siden 1983, dukket opp etter tragedien 14.juni i fjor, der 71 mennesker omkom.

I løpet av noen uker, klarte han å svindle til seg over 120.000 kroner, flere netter på hotell og blant annet en laptop.

I flere intervjuer, blant annet med Sky News, fortalte han i detaljer hvordan han opplevde brannen og hvordan brannvesenet hadde sviktet.

– Røyken var som tåke, det var svart, du kunne ikke se noen ting, sa Nguyen til kanalen. Han fortalte at han mistet kontakten med sin kone og sin 12 år gamle sønn da han forsøkte å rømme.

Nguyen dukket opp fire dager etter brannen på et senter for ofrene og fortalte politiet at han hadde bodd i 15.etasje i blokken i over 20 år. Han hadde blitt behandlet ved et sykehus etter brannen, ifølge ham selv, og ba om penger og hotellopphold, noe han fikk.

Brannen i den 24 etasjer høye blokken krevde 71 menneskeliv
Brannen i den 24 etasjer høye blokken krevde 71 menneskeliv Foto: Daniel Leal-olivas

Politiet begynte å få mistanke da han rotet med leilighetsnummeret sitt, og sjekket med ofrene som faktisk bodde i leiligheten han hevdet å bo i. De hadde aldri hørt om svindleren, som opprinnelig er fra Vietnam.

Sykehuset opplyste at de ikke hadde behandlet ham.

Da valgte han å legge kortene på bordet.

I retten hevdet hans forsvarer at Nguyen hadde ekstremt lav IQ og et sterkt behov for å tilhøre en gruppe, og at det var årsaken til svindelen.

Dommer Bartle avviste forsvarets motiver:

– Du visste veldig godt hva du gjorde, du utnyttet svært sårbare mennesker i en svært sårbar posisjon.

Kilder: BBC, The Guardian, Sky News, The Sun