Over 100.000 norske kjøretøyer mangler trafikkforsikring. Nå skal det bli dyrt å ikke ha orden på dette. Illlustrasjonsfoto: Scanpix.
Over 100.000 norske kjøretøyer mangler trafikkforsikring. Nå skal det bli dyrt å ikke ha orden på dette. Illlustrasjonsfoto: Scanpix.

Nå risikerer mange bileiere å få dagsbøter

Skal luke ut de som ikke har forsikring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å ha trafikkforsikring på bilen er påbudt i Norge. Likevel er det mange som ikke har dette i orden.

I dag er det rundt 100.000 uforsikrede kjøretøyer rundt om på norske veier. Disse representerer en stor risiko for seg selv, og alle andre som ferdes i trafikken.

I fjor sendte Finansdepartementet ut på høring et forslag om at disse må betale 150 kroner per dag i bøter, hvis de ikke forsikrer bilen sin.

4.500 kroner i måneden

– Disse er en risiko for alle andre som er lovlydige trafikanter, sa finansminister Siv Jensen, den gangen.

Nå er dette vedtatt, og blir innført fra 1. mars. Hvis du eier et registrert kjøretøy som ikke har gyldig forsikring, vil du fra da bli ilagt et gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret.

Beløpet er som foreslått: 150 kroner per dag.

Og da blir det fort dyrt å ikke ha orden i sysakene. En måned uten forsikring koster med denne satsen 4.500 kroner.

Ordningen finnes allerede i vårt naboland Sverige og regnes som en suksess der. I Sverige mangler bare 1 prosent av kjøretøyene forsikring, i Norge har tilsvarende tall ligget mellom 3 og 4 prosent.

Kjøpe bruktbil? Her er 10 råd du IKKE må følge

Dette går inntektene til

Det er Trafikkforsikringsforeningen som er ansvarlig for å kreve inn gebyret. Alle forsikringsselskap som tilbyr trafikkforsikring er medlem i Trafikkforsikringsforeningen.

Har du spørsmål om gebyret, kan du ta kontakt med dem her:

Inntektene fra tvangsbøtene skal gå til å dekke skader som er forårsaket av uforsikrede biler og uidentifiserte kjøretøy, noe som er beregnet å koste 110– 120 millioner kroner i året.

I dag er det forsikringsselskapene – og dermed i praksis bilister med forsikring – som dekker dette.

Husker du oblatene? Derfor forsvant de fra skiltene

Slik unngår du gebyr

  • Kjøp forsikring.
  • Har du fått brev om at du mangler gyldig forsikring men mener at dette er feil, ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.
  • Hvis kjøretøyet ikke er i bruk kan du levere inn skiltene til Statens vegvesen(avregistrere kjøretøyet).
  • Har du solgt kjøretøyet, må du levere salgsmelding slik at eierskiftet blir registrert hos Statens vegvesen. Det er selgers ansvar å levere salgsmelding når et kjøretøy blir solgt.
  • Mener du at kjøretøyet allerede er avregistrert eller vraket, må du kontakte Statens vegvesen, slik at de kan kontrollere opplysningene.

Se video: Slik skal de erstatte høyttalerne i bilen