Kjetil (34) og kollegaen overlevde strømeksplosjon på 16 000 volt på jobb

Nå får de teste lovende - men smertefull - behandling for brannskadene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsulykken skjedde da montørene Kjetil Flølo (34) og arbeidskameraten Christian Nøttveit Seilen (23) onsdag denne uken skulle montere tak på et kjølerom i Bergen sentrum.

– Christian tok fram en sag for å skjære vekk litt av et stag. To sekunder etter at han begynte å sage smalt det noe vanvittig, forteller Kjetil til TV 2.

Han forteller at eksplosjonen kom fra en kabelgate i taket, en halvmeter unna. I ettertid har de fått vite at det var en strømeksplosjon på 16.000 volt som har stått ut gjennom kabelgaten.

Alvorlige brannskader

Begge kom seg ut ved egen hjelp, og ble kjørt til Haukeland sykehus med alvorlige brannskader.

– Jeg fikk sjokk. Da jeg løp ut var jeg redd for at jeg sto i flammer. Så ille var det ikke, men jakken og hansken var helt oppbrent på den ene siden, sier Christian. Han takker verneutstyret for at det ikke gikk verre.

På Haukeland universitetssykehus, som er nasjonalt kompetansesenter for alvorlige brannskader, er arbeidskameratene nå behandlet med en ny behandling hvor målet er å unngå operasjon.

Ny behandling

Slik så armen ut etter ulykken. Foto: TV 2.
Slik så armen ut etter ulykken. Foto: TV 2.

– Vi smører på en enzymblanding som løser opp dødt vev slik at man bare sitter igjen med den friske sårbunnnen. Vi har har gode erfaringer med at sluttresultatet blir bedre på denne måten enn ved operasjon, forteller seksjonsoverlege Ragnvald Ljones Brekke til TV 2.

Så langt er omkring 30 pasienter behandlet på denne måten.

– Ulempen med operasjoner og transplantasjoner er at man mister elastisitet og kan ende med stiv hud som oppleves som for «trang». sier Brekke.

Han forteller at enzymmetoden har gitt god effekt på både ansiktsskader og dypere håndskader. Målet er at huden skal gro ut igjen.

Bare for voksne

Det negative med behandlingen er at den smertefull. Så langt tilbys denne metoden bare til voksne pasienter.

Christian og Kjetil bekrefter at det gjør vondt med sier at det er verdt det om resultatet blir bra.

– Jeg er veldig glad for å jeg kunne unngå operasjon. Nå blir det spennende å se om huden blir like god som før, sier Kjetil.