Pågrepet av PST i Agder: Tidligere dømt i USA for forsøk på smugling av våpendeler

Én av de to mennene som ble pågrepet i Agder, har tidligere blitt tatt for å forsøke å smugle nattkikkertsikte ut av USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To personer ble onsdag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), siktet for å ha brutt eller forsøkt å bryte eksportloven.

Sikkerhetstjenesten mener de har kjøpt våpendeler i Norge som de ville forsøke å få ulovlig ut av landet.

– Våpendelene det er snakk om kan lovlig kjøpes i Norge, men det er ikke lov å sende det ut av landet, sier Siv Alsén i PST til TV 2.

PST vil foreløpig ikke opplyse om hvilke våpendeler eller hvor store kvantum det er snakk om.

De to fremstilles for varetektsfengsling klokken 14 fredag ettermiddag i Kristiansand tingrett.

Etter det TV 2 kjenner til er de to mennene, som er fra et europeisk land, tidligere kjent av PST. De skal ha besøkt Norge flere ganger, men det er ikke kjent om de denne gangen ble spanet på, eller om de ble pågrepet etter tips.

Én av mennene er etter det TV 2 kjenner til, tidligere dømt for å ha forsøkt å smugle våpendeler ut av USA. Amerikanske tollmyndigheter oppdaget våpendelene da de søkte gjennom en pakke som skulle til Ukraina i desember 2011.

I pakken ble det funnet to nattkikkertsikter, et termisk kamera og tre kraftige kikkertsikter. I USA er det heller ikke tillatt å sende visse typer våpendeler ut av landet uten spesielle tillatelser. Dette for at delene ikke skal havne hos terrorgrupper eller andre som kan bruke dem i angrep på amerikanske styrker i andre land.