Bente Fremo har 20 hester på gården sin i Buvika utenfor Trondheim, der hun jobber som hestetrener.
Bente Fremo har 20 hester på gården sin i Buvika utenfor Trondheim, der hun jobber som hestetrener. Foto: Bente Fremo

Megler ville betale Jakten-Bente 200.000 kroner for å holde munn

Da Bente Fremo skulle selge hus, ble det rot med viktige papirer. Så ville meglerfirma betale henne, og et avgjørende vilkår var at hun ikke måtte fortelle om tabben på TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan ikke noe om hussalg. Det er jo derfor jeg betaler en megler for å passe på alt rundt boligsalget, sier Bente Fremo (33).

Hestetreneren Bente var en av bøndene i «Jakten på kjærligheten» på TV 2 i 2011.

I dag bor med sammen med sin drømmemann Jørgen Marken (36) på Stavholt gård i Buvika utenfor Trondheim.

Trøbbelet begynte for alvor da Bente skulle selge to hus på gården i Trønderlag. Da Eiendomsmegler 1 Midt-Norge tok jobben med å selge de to husene, var ikke gårds- og bruksnummer på plass enda.

– Megleren sa det gikk helt fint, vi skulle bare sette i gang prosessen med å fylle ut alle papirene og så kunne vi sørge for at alle dokumenter kom på riktig sted etter hvert, sier Bente Fremo.

Papirer ikke på plass

Husene som skulle selges var gamle og med behov for oppussing. Tilstandsrapporten for husene beskrev mange av feilene, men det var også informasjon om husene som kun sto i egenerklæringen.

Blant annet at det i det ene huset er mus, at det elektriske anlegget bør byttes, og at det er lagt nytt tak. I det andre er blant annet lukt fra gråvannet til septiken, og at pipa er for nærme veggen.

Bente fyller inn egenerklæringene til de to husene, men tar feil av de ferske adressene. Når hun skal godkjenne prospektene, ser hun at egenerklæringene er byttet om. Derfor ringer hun megleren med en gang og gir beskjed om at det må rettes opp.

Feil egenerklæring

I juni i fjor sommer legges begge husene ut for salg. Fire måneder senere selges nummer 157 til 150.000 kroner under meglertaksten.

Da paret snakker med de nye huseierne, oppdager de at megleren aldri byttet egenerklæringene, slik hun fikk beskjed om. Det viser seg at både i prospekt og Finn-annonse, er det feil informasjon.

– Kjøperne fortalte oss at de opplevde visningen som svært dårlig. Megleren hadde også sagt vi var desperate, så hvis de bød 50 000 kroner under takst, ville de garantert få det, forteller Bente.

Men i et møte nekter megleren for at det som kjøperne har fortalt, stemmer.

Til TV 2 hjelper deg avviser Eiendomsmegler1 Midt-Norge at megleren foreslo et bud under prisantydningen, og har lagt frem dokumentasjon på at de tok en telefon til en annen interessent.

Avslår kravet

Bente Fremo og mannen Jørgen Marken med minstejenta Edel (2). De oppdaget rot med egenerklæringene på to hus de skulle selge.
Bente Fremo og mannen Jørgen Marken med minstejenta Edel (2). De oppdaget rot med egenerklæringene på to hus de skulle selge. Foto: Breno Otranto

Bente sender deretter et krav til meglerkontoret om kompensasjon på 280 000 kroner, blant annet fordi hun mener hun kunne fått mer for huset med riktig egenerklæring, og på grunn av visningen.

Advokat og fagsjef Terje Bergem fra Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, sender et avslag på kravet. De innrømmer at de fikk beskjed om å bytte om egenerklæringene, og at det beklageligvis ikke ble ordnet.

Men han mener at ettersom husene er i omtrent like dårlig stand, er ikke feilene listet i egenerklæringene av betydning. Dermed har ingen lidd noe økonomisk tap, og har heller ikke krav på erstatning.

Megleradvokaten mener kjøperne må rette et eventuelt krav om erstatning til forsikringsselskapet til Bente.

Hva som er sagt og gjort på visningen er ord mot ord, så det tas ikke i betraktning i kravet.

Meglers ansvar

– Når jeg opplever at et så stort firma velger å møte meg som kunde med å dytte skylden over på meg, og bagatellisere viktigheten av egenerklæringene, synes jeg det er utrolig leit, sier Bente.

Ekspert på bolig i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen, sier at egenerklæringen er et av de viktigste dokumentene i bolighandelen, fordi konsekvensene ved feil opplysninger kan være store for både kjøper og selger.

– Når det er to hus som skal selges på samme eiendom, er det rimelig å forvente at megleren som den profesjonelle part er ekstra oppmerksom på viktige dokumenter i bolighandelen, sier Thomas Bartholdsen.

Han påpeker også at hvis det stemmer at hvis det er riktig at en eiendomsmegler bidrar til at boligen går til en lavere pris en del ellers ville ha gjort, så er det et alvorlig spørsmål.

De to husene som Bente Fremo selger, ligger rett ved siden av hverandre på gården i Buvika utenfor Trondheim.
De to husene som Bente Fremo selger, ligger rett ved siden av hverandre på gården i Buvika utenfor Trondheim. Foto: Breno Otranto

Vil betale

Når TV 2 blir kontaktet av Bente, står Eiendomsmegler 1 Midt-Norge på sitt; Bente har ikke krav på en krone.

Men så får Bente en telefon fra megleradvokat Terje Bergem. TV 2 hjelper deg er til stede og hører hva som blir sagt. Nå er de villige til å betale 200 000 for å avslutte saken. Men han stiller ett viktig krav og sier til Bente:

«Jeg skjønner TV 2 hjelper deg er på saken, det er ikke utenfor din rådighet. Vi ønsker at dere aktivt avstår fra å bidra noe mer til den saken for å si det sånn. Det er et vilkår som er relativt klart og greit å forstå, håper jeg».

– Så de som tier stille de får penger? Det hadde utvilsomt smakt bedre om de hadde sagt at de ønsket å kompensere oss, heller enn at de sier vi kan få pengene hvis vi ikke forteller historia vår på TV, sier Bente Fremo.

Når Bente ringer megleren tilbake og sier at hun allerede har gjennomført intervju med TV 2, får hun vite at premissene for avtalen er borte.

Erkjenner feil

I en epost til TV 2 skriver Eiendomsmegler 1 Midt-Norge:

«Vi har i denne saken gjort en feil som ikke skulle ha skjedd. Det er vi lei oss for. Vi mener feilen har mindre økonomiske konsekvenser for selger, men har ønsket å strekke oss langt for å komme kunden i møte.»

«Vi har derfor kommet til enighet med selger om et økonomisk vederlag som de er godt fornøyd med, og mener derfor saken er løst til det beste for alle parter.»

«Vi har vært åpen på at tilbudet til Fremo hadde «medieklausul». Dette er ikke unormalt ifm. forliksavtaler og det forventes at TV 2 også formidler dette poenget.»

Kort tid etterpå får Bente og Jørgen 200 000 fra Eiendomsmegler 1 Midt-Norge likevel.

– Det var ikke greit det som skjedde, så nå er vi utrolig glade for at vi har kommet til en enighet med meglerkontoret. Så nå har vi ingen vonde følelser og legger dette bak oss, sier Bente Fremo.