FRA BRASIL TIL SØR-KOREA: Pita Taufatofua var nok en gang flaggbærer for Tonga under en OL-åpningsseremoni. Og nok en gang stilte han i bar overkropp.
FRA BRASIL TIL SØR-KOREA: Pita Taufatofua var nok en gang flaggbærer for Tonga under en OL-åpningsseremoni. Og nok en gang stilte han i bar overkropp. Foto: Michael Sohn/AP

Den innoljede kulthelten fra Rio-OL slo til igjen

Pita Taufatofua skaper overskrifter på ny. Tongas flaggbærer stilte i bar overkropp også i Sør-Korea.

Åpningsseremonien i Pyeongchang-OL ble avholdt fredag formiddag norsk tid, og blant dem som fanget de oppmøttes oppmerksomhet var Tongas flaggbærer.

FANGET KAMERALINSENE: Pita Taufatofua vinker til fotografene på Olympiastadion i Pyeongchang.
FANGET KAMERALINSENE: Pita Taufatofua vinker til fotografene på Olympiastadion i Pyeongchang. Foto: Petr David Josek/AP

Og det er ikke første gang.

Pita Taufatofua (34) ble nemlig en av Rio-OLs mest omtalte, da han på den offisielle åpningsseremonien forut for sommerlekene for halvannet år siden entret Maracana kun iført ta'ovala (tongansk plagg), i bar overkropp innsauset i olje.

Den gang skulle han konkurrere i taekwondo, og i disse dager er han klar for olympisk deltakelse på ny.

Forrige måned ble det klart at kulthelten fra forrige sommer-OL har kvalifisert seg og blir Tongas første langrennsløper i et vinter-OL noensinne. Han fortalte da at han hadde gått ned 15 kilo og tilbragt ti uker på snø.

– Dette er et mirakel. Det er ikke noe jeg har som er spesielt, men alt skyldes Gud, sa han.

VIDEO, SPORTSNYHETENE: Her bærer Hegle Svendsen det norske flagget

Beskyldt for å jukse seg til OL-plass
Uken etter kom beskyldningene fra en av konkurrentene, venezuelanske Cesar Baena, om at tongoleseren hadde jukset seg til OL-plass via å betale penger for å komme seg rundt systemet og på den måten sikret seg en OL-plass han egentlig ikke var kvalifisert for.

– Problemet er at han ikke kan gå på ski. Da syns jeg ikke han skal få en plass i OL. Vi er andre som har kjempet i over ti år for å komme til et mesterskap. Vi har gått skikkelige konkurranser, kjempet og utviklet oss, sa konkurrenten fra Venezuela.

LAGET SHOW: Pita Taufatofua vet å utnytte sine sekunder i rampelyset
LAGET SHOW: Pita Taufatofua vet å utnytte sine sekunder i rampelyset Foto: Franck Fife/AP

Juks eller ei, fredag var det Taufatofua som var dagens mann i Sør-Korea.

34-åringen trosset alt som må ha vært av temperatur-utfordringer, og der deltakerne fra de fleste andre nasjoner ankom olympiastadion i Pyeongchang iført gode og varme klær, trådte tonganeren ut på arenaen i den samme stilen som sist.

– Det er mer overlegent å gjøre det i Pyeongchang enn å gjøre det i Rio. Han er vel glad for at det er vesentlig mildere i dag enn det har vært de foregående dagene, sa Eurosports kommentator Asbjørn Myhre da tonganeren foretok sine sprelske spell.