PÅ OVERTID: Budsjettforhandlingene i Kongressen har oversteget fristen natt til fredag lokal tid.
PÅ OVERTID: Budsjettforhandlingene i Kongressen har oversteget fristen natt til fredag lokal tid. Foto: Chip Somodevilla

budsjettkrisen i usa:

Kongressen klarte ikke å unngå «shutdown»

Kongressen kom ikke til budsjettenighet i Kongressen innen fristen, og klarte dermed ikke å unngå nok en «shutdown» av offentlige etater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag ble det klart at Representantenes hus hadde vedtatt statsbudsjettet, som betyr at USAs statlige virksomheter igjen er sikret finansiering.

Budsjettet skal nå sendes videre til president Donald Trump for en endelig godkjenning.

Budsjettet ble natt til fredag godkjent av Senatet og så sendt videre til Representantens hus få timer etter at finansieringen stanset og de første varslene om stenging av statlige kontorer kom. Offisielt sett var det dermed såkalt «shutdown» fra midnatt.

Budsjettet innebærer en heving av grensen for hvor mye gjeld den amerikanske staten kan ha.

Andre gang på kort tid

Fristen for å komme i mål med budsjettet gikk egentlig ut tidligere i januar, noe som førte til at statsadministrasjonen stengte i tre dager før USAs folkevalgte ble enige om et midlertidig budsjett som ga Kongressen noe mer tid til å sikre flertall for statsbudsjettet.

Senatet besluttet sent torsdag å ta en pause fram til klokken 00.01, før de gjenopptok forhandlingene.

Siden 1990 er det skjedd fire ganger at partiene ikke har klart å enes om et budsjett innen fristen. Heller ikke i januar ble partene enige, og 22. januar underskrev Trump en midlertidig budsjettavtale etter et kompromiss i Kongressen. Helgen før måtte flere offentlige etater stenge.

Senator satte foten ned

Det er den republikanske senatoren Rand Paul som torsdag forsinket avstemningsprosessen, ettersom han er imot den nye avtalen. Han mener den vil føre til nye billionunderskudd på budsjettet.

– Jeg stilte til valg fordi jeg var imot president Obamas milliardunderskudd. Nå er både republikanere og demokrater enige om det samme. Jeg kan ikke med god samvittighet gå med på dette, sa Paul.

Et annet vanskelig tema er ulovlig innvandring. Som betingelse for å stemme for en budsjettforlengelse, krever demokratene at republikanerne åpner for at 800.000 unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, får bli i USA, gjennom det såkalte DACA-programmet.

Onsdag satte demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi talerekord i Representantenes hus, da hun i åtte timer argumentere mot budsjettavtalen. Grunnen til dette er at avtalen ikke innebærer en juridisk løsning som beskytter immigrantene som har kommet til USA gjennom DACA-programmet, også kalt «Dreamers».

(NTB/TV 2)