MÅ UT: Fotograf Bjørn Rossland får ikke fornyet kontrakten på leien i dette studioet i Bergen. Det mener han er diskriminerende. Foto: Bjørn Rossland
MÅ UT: Fotograf Bjørn Rossland får ikke fornyet kontrakten på leien i dette studioet i Bergen. Det mener han er diskriminerende. Foto: Bjørn Rossland

Fotograf må ut av eget studio etter «kvinnestønning»

Bjørn Rossland hevder seg utsatt for diskriminering etter at han ikke fikk fornyet leiekontrakten for fotostudioet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2015 har fotograf Bjørn Rossland holdt til i Arna Industrihus i Bergen.

Men nå er det slutt. Han får ikke forlenget kontrakten når den går ut i mars.

Noen har nemlig hørt kvinnestønn fra Rosslands studio, som resulterte i at han mottok et varsel fra utleier 16. juni i fjor.

Det var Bygdanytt som omtalte saken først.

– Jeg er virkelig sinna. Jeg har brukt nærmere hundre tusen kroner på innredning her og alt er håndsnekret, sier han til TV 2, og legger til lattermildt:

– Men det er uansett en grundig attest at du er så dyktig med damene at de stønner deg ut av lokalene.

Bjørn Rossland er en anerkjent norsk aktfotoraf. Foto: Bjørn Rossland/ Selvportrett
Bjørn Rossland er en anerkjent norsk aktfotoraf. Foto: Bjørn Rossland/ Selvportrett

Fikk varsel

Dette varselbrevet mottok Rossland i fjor sommer:

«Det er meldt fra om at det nylig har forekommet kvinnestønning fra dine lokaler, som ikke var til å ta feil av, ble det hevdet. Du har et rom med tynne modulvegger beregnet for fotografering, ikke for seksualisert adferd.

Da du startet ditt leieforhold, var vi oppmerksomme på at du fotograferer aktmodeller. Det vi ikke var klar over, er at du fascineres av BSDM= Bondage, Sadism, Dominance, Masochism, ifølge din nettside.

Grensen mellom kunstfoto og sexualiserte motiver, kan tidvis være uklar og kunstens hensikt er mange ganger å utfordre og tøye grenser. Flere av dine bilder på nettet er kunst. Men sexlyder til andres sjenanse er en overskridelse, slik vi ser det.»

Jakter en følelse

– Når du skal skape et uttrykk, jakter du en følelse. Jeg jobber med stillbilder og må skape noe med ett eneste ansiktsuttrykk. Stønner du, åpner du munnen. Det oppfatter vi som sexy, forklarer han.

Rossland er en anerkjent fotograf, som blant annet er en av få nordmenn som er publisert i det tyske magasinet Stern.

– Jeg er god innenfor mitt område. Det er blærete, men sant. Modellene kontakter meg og gjør dette frivillig, sier han.

Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra Arna Industrihus, og mener han er diskriminert på bakgrunn av seksuell legning.

Ifølge fotografen er det ingen som har sex i hans lokaler, men han mener likevel at ingen har noe med hva som foregår i studioet så lenge han betaler leie i tide og oppfører seg pent, slik han har gjort.

BDSM-FASCINASJON: Rossland er aktfotograf og fotograferer ofte nakne damer i uvante settinger. Foto: Bjørn Rossland
BDSM-FASCINASJON: Rossland er aktfotograf og fotograferer ofte nakne damer i uvante settinger. Foto: Bjørn Rossland

Ønsker debatt

Rossland hadde i utgangspunktet ikke tenkt at han skulle bli en talsperson for BDSM-miljøet, og er klar over at noen sikkert vil se på ham som en gammel gris.

– Det er en belastning jeg og min familie må ta. Jeg opplever at det er utleiers personlige meninger som er bakgrunn for at jeg må ut herfra, og da er det verdt det å si fra, sier han.

Fotografen mener det er urimelig å ikke fornye kontrakten på bakgrunn av at han, som det står i brevet, «fascineres av BDSM». Han mener slike holdninger for lengst er utdaterte.

Rossland kommer likevel ikke til å ta opp kampen med huseier, det har han ikke penger til. Han tror heller ikke han vil finne et nytt lokale med det første.

– Det blir vanskelig med den korte tidsfristen. Jeg har enorme mengder rekvisitter jeg må kvitte meg med som følge av dette. Men det ordner seg vel for snille gutter, sier han.

Kommenterer ikke

TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med daglig leder i Arna Industrihus, Elna-Nini von Erpecom Dahl, uten hell.

Til Bergensavisen sier hun at hun ikke kommenterer interne leieforhold av hensyn til personvernet, til tross for at Rossland har uttalt at han gjerne ønsker at hun kommenterer saken.

– Det er et valg jeg tar selv, og jeg vil som sagt ikke kommentere interne forhold, sier den daglige lederen til BA.

Hun mener det ikke er noe spesielt ved at leiekontrakten nå går ut.

– Han har en tidsbestemt kontrakt. Vi har ikke sagt den opp, han får bare ikke tegne ny kontrakt, sier hun.